Novosti
JOŠ JEDNA TUŽNA OBLJETNICA

Prije 30 godine branitelji i mještani Laslova morali su krenuti u proboj
Objavljeno 24. studenog, 2021.

Prošlo je 30 godina, otkako su 23. studenoga 1991. godine, u 16.30 sati, branitelji Laslova donijeli odluku o proboju iz neprijateljskog okruženja. Mještani su uz pomoć dragovoljaca iz drugih dijelova Hrvatske 152 dana branili selo i time držali liniju obrane Osijeka s juga. Stanje se pogoršalo nakon okupacije Vukovara, kada su srpska paravojska i JNA preusmjerile svoje snage iz Vukovara na područje južno od Osijeka s namjerom okruživanja i osvajanja najvećeg slavonskog grada.



U utorak je obilježena ta, još jedna tužna obljetnica, kojoj su nazočili Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. "Na ovaj dan prije 30 godina vi ste napravili nešto što ste u tom trenutku morali odraditi. Niste imali izbora, niste imali na stolu više opcije. Bilo je ili se probiti kroz neprijateljske linije, ili sačekati da obrana popusti i da srpski dragovoljci s četnicima i jugoslavenskom armijom naprave masakr nad stanovništvom i braniteljima. Nažalost, to smo gledali i u Vukovaru, Lovasu, Bogdanovcima, kao i na nekoliko mjesta linija obrane gdje su civili i branitelji ostali u okruženju. Ni za koga nisu imali milosti, pa tako ni vi, a ni vaši potomci danas ne bi bili ovdje s nama. Kao branitelj koji je bio nekoliko kilometara od vas, na liniji Seleš - Orlovnjak - Antunovac, znam točno kakvu ste tešku bitku imali do tog dana kada ste ostali u okruženju", rekao je župan.

On i ministar istaknuli su kako im je drago vidjeti kako su na obilježavanje došla i djeca koja su tek krenula u osnovnu školu i slušaju o onome što se u njihovom mjestu događalo. "Oni trebaju znati sve o tome, jer doći će dan kada nitko od nas koji smo tada nosili uniformu neće biti ovdje. Oni će ostati i moraju znati kako smo branili i obranili Hrvatsku", rekao je župan.



Dario Kuštro
OJAČATI STUPOVE DRŽAVNOSTI
Ministar Medved i župan Anušić nisu skrivali zadovoljstvo što i danas vide da se u Laslovu svi drže zajedno, kao jedan. “Moramo biti svjesni naše prošlosti, ali i današnjice i budućnosti. Svjesni da Hrvatska mora ojačati sve svoje stupove državnosti, ojačati i svoju politiku, svoje sustave koji štite i brane državnost, a na temeljima onoga što smo mi u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. krvlju izborili”, stava je osječko-baranjski župan Anušić.

Možda ste propustili...