Crna kronika
OBRANA U SKLADU S AKTUALNOM SITUACIJOM...

Marihuanu pušim godinama, a sada i više zbog pandemije koronavirusa
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Protiv 45-godišnjeg muškarca podignuta je optužnica zbog, kako je navedeno, kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu optužnicom ga tereti da je u točno neutvrđenom vremenu od lipnja do 8. srpnja ove godine, u dvorištu kuće malom mjestu na brodskom području, u cilju uzgoja marihuane i njezine daljnje preprodaje na ilegalnom narkotržištu, neovlašteno zasadio 11 sjemenki Cannabis marihuane. Potom ih je redovito zalijevao, uzgojivši 11 stabljika marihuane pojedinačne visine od 50 do 80 centimetara.

Optužuje ga se i za posjedovanje 4,90 grama marihuane koja u sebi sadrži više od 0,3 % tetrahidrokanabinola (THC) koji se nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Odvjetništvo predlaže nadležnom sudu da 45-godišnjaka proglasi krivim i osudi po zakonu, da mu se 11 stabljika oduzme te da plati 2560 kuna troškova toksikološkog vještačenja u korist proračuna Republike Hrvatske u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe.

Kada su policijski inspektori ispitivali 45-godišnjaka, on je tvrdio kako je navedenu marihuanu posadio za svoje potrebe. Sjemenke je nabavio preko interneta, plativši ih 550 kuna, a posadio ih je početkom lipnja ove godine. Ponavljao je da je marihuanu mislio koristiti za svoje potrebe jer ju godinama puši svakodnevno, s tim da u posljednje vrijeme, zbog epidemije koronavirusa, marihuanu više troši.

Međutim, zamjenik općinskog državnog odvjetnika nije mu povjerovao, te u optužnici navodi kako je, suprotno navodima okrivljenika iznesenih u obrani gdje ističe da je kanabis sadio za vlastite potrebe, odnosno za vlastitu konzumaciju, a ne za prodaju, iz prikupljenih podataka vidljivo kako je okrivljeni zasadio veću količinu stabljika za proizvodnju veće količine droge. Sve to upućuje na zaključak da je 45-godišnjak radio s ciljem proizvodnje veće količine droge radi njezine daljnje prodaje na ilegalnom narkotržištu, iz čega proizlazi da su se u ponašanju okrivljenika ostvarila sva bitna obilježja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

U obrazloženju optužnice navodi se kako je, uvidom u zapisnik o pretrazi doma i drugih prostora zajedno s potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta od 8. srpnja ove godine, vidljivo da je od okrivljenog oduzeto ukupno 11 stabljika zelene boje s nazubljenim listovima, pojedinačne visine 50 - 80 centimetara te suho lišće nazubljenih listova nalik na lišće indijske konoplje, ukupne težine 7 grama.

Oduzeto bilje vještačeno je u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu, kojom prilikom je utvrđeno da je kod navedenih stabljika marihuane i suhog lišća utvrđeno da sadrži više od 0,3 % tetrahydrocannabinola i da se radi o marihuani. Kazneni zakon za kazneno djelo za koje se tereti 45-godišnjak predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne pa do 12 godina. Nakon podizanja optužnice slijedi sudski postupak na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, na kojem će tužiteljstvo tražiti kaznu sukladno zakonu, a obrana pak da se kaznena sankcije preimenuje u prekršajnu, odnosno da ga se oslobodi. S.Lacić
11

stabljika marihuane posadio je 45-godišnjak

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike