Kultura
HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE

"Orašar" u posve novom ruhu od 26. studenoga
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Pokazat ćemo pravi baletni spektakl, možemo to slobodno reći, na nivou europskog kazališta baletne umjetnosti, kaže Bogdanić

Najljepša božićna baletna bajka "Orašar" u posve novom ruhu u petak, 26. studenoga, s početkom u 20 sati, stiže na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Koreografiju i režiju te vedre glazbeno-scenske priče u kojoj dobro pobjeđuje zlo i bez koje je u gradu na Dravi gotovo nezamislivo radosno iščekivanje Božića potpisuje naš istaknuti i međunarodno priznati koreograf Dinko Bogdanić, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.



- Sve je novo: od scenografije, kostimografije do koreografije, novih mladih ljudi... Osijeku, a i cijeloj Hrvatskoj, pokazat ćemo pravi baletni spektakl, možemo to slobodno reći, na nivou europskog kazališta baletne umjetnosti. Sve, od sedam do 77, pozivam da dođu pogledati "Orašara" i da uživaju u božićnom raspoloženju koje ćemo im prenijeti sa scene u gledalište - rekao je Bogdanić.

Tračak nade


Uz Bogdanića u autorskoj su ekipi međunarodno afirmirani scenograf i kostimograf Neven Mihić, Filip Pavišić, koji će ravnati djelom velikog Petra Iljiča Čajkovskog, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia te baletni majstori Sara Epifany Erceg, Laura del Carmen Velasco Farrera i Vuk Ognjenović, koji je ujedno i suradnik redatelja i koreografa.

- "Orašar" je 2013. bio prvi put izveden u Osijeku, i to je bila prva naša velika baletna predstava s orkestrom, koja je igrala do danas, što je svojevrsni fenomen s obzirom na to da smo ansambl bez profesionalno zaposlenih plesača. Sada imamo sve te plesače, koji su kroz "Orašara" usavršili tehniku i umjetnički dojam na sceni te, na kraju krajeva, ono što je najvažnije, dobili scensku praksu i iskustvo na sceni, što je nezamjenjivo bilo čim drugim. Međutim, ono što nas očekuje u petak u pravom je smislu riječi premijera, jer nova je scena, kostimi, svjetla... Vizual je malo "bombonastiji", šareniji, kolorit scene je topao. To je predstava koja u ova planetarno crna vremena nosi tračak nade pa mislim da će, ako ništa drugo, biti prava terapija bojama, plesom i glazbom - kaže Ognjenović.

Kao posljednji u nizu od triju velikih "bijelih" baleta Petra Iljiča Čajkovskog, "Orašar" je nastao 1892. prema predlošku priče za djecu "Orašar i kralj miševa" Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmanna. Priču je adaptirao Alexandre Dumas (mlađi) te je u suradnji s koreografom carskog ruskog baleta Mariusom Petipaom stvoren libreto za balet koji je osvojio gledatelje diljem svijeta. U tom baletu u dva čina i četiri slike svoje mjesto na sceni osječkog HNK-a pronašli su Eva Karpilovska, prvakinja Baleta HNK-a Split, Claudia Sacchetti, Valentin Domsa, Aoi Igucchi, Laura Špindel, Rafael Moura, Kiana Ljubojević, Gordan Marijanović, Boris Stjepanović, Senka Rončević, Vuk Ognjenović, Marko Babić, Lucija Horvat, Danijel Novoselac, Ena Pavičić, Sara Epifany Erceg i brojni drugi plesači.

Još ima ulaznica


- Raditi na ovom "Orašaru" svakako je bilo divno iskustvo. Zapravo smo svi nakon ljetnih praznika ravno s plaže skočili na ples oko božićnog drvca, i svi smo jako uzbuđeni zbog toga što ove godine na daske ide potpuno novi identitet "Orašara". Proces je, dakle, bio dugotrajan i težak, ali i lijep u svakom slučaju. Uloženo je jako puno truda, od samih plesača preko krojačnice do scene, koreografije i svega živoga, te se iskreno nadamo da će se predstava svidjeti publici - rekla je Laura Špindel.

Osim premijerno u petak novog “Orašara” osječka će publika imati priliku pogledati još tri puta u studenome (27., 29. i 30.) te devet puta tijekom prosinca (9., 10., 11., 16., 17., 18., 20., 21. i 22.). Ulaznica u slobodnoj prodaji još uvijek ima (moguća je i kupnja online), a ulaz u gledalište moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde.



Danijel Miklić
SAPONIA NASTAVLJA SURADNJU S HNK-om
Na jučerašnjoj medijskoj konferenciji HNK je potpisao novi ugovor sa svojim dugogodišnjim partnerom i sponzorom, tvrtkom Saponia. Ugovor su potpisale intendantica Vrselja i direktorica Marketinga Saponije Tihana Kostenko.

- Zadovoljstvo nam je da nastavljamo uspješnu suradnju s HNK-om, koji smo i ove godine prepoznali kao partnera koji će nam pomoći da našom novom linijom ekoloških sredstava “ozelenimo” Osijek i zajednički pridonesemo boljoj budućnosti, odnosno da se vrati onaj veliki sjaj kakav ovaj grad stvarno zaslužuje - rekla je Kostenko.

izvedbe
TRI PUT U STUDENOM I 9 U PROSINCU

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike