Crna kronika
CESTE SU PREPUNE ALKOHOLIZIRANIH VOZAČA

Pijani vozači svakog su vikenda konstantna opasnost na cestama
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Hrvatski policajci protekloga su vikenda na prometnicama svih županija utvrdili 4083 prometna prekršaja, od čega je 341 bio prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola. Zabilježeno je još i 1567 prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 546 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 225 nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. Kao i svakog vikenda do sada policija je provela pojačane kontrole svih vrsta vozača i na slavonskim cestama, i pri tome otkrila one koji su za upravljače sjeli nakon koje popijene čašice alkohola više. Tako su policajci u Osječko-baranjskoj županiji zaustavili u prometu 20 pijanih vozača, od čega 15 vozača automobila i pet biciklista. Osim alkohola, evidentirana su još 273 prekršaja, od kojih 142 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 nepropisna korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, tri upravljanja vozilima bez položenog vozačkog ispita.

I prošloga vikenda najpijaniji je u najvećoj slavonskoj županiji bio - biciklist. Naime, u subotu, u 21.30 sati, u Čepinu su policajci zaustavili biciklista (55) s 2,08 promila. Biciklista očekuje standardna kazna od 500 kuna. Istoga dana, u 1.10 sati, u Đakovu, zaustavljen je automobil kojim je upravljao 24-godišnji Đakovčanin s 1,91 promila alkohola u organizmu. Mladić je odmah isključen iz prometa i odveden u policijsku postaju na triježnjenje. Također u subotu, u 23.15 sati, u Đakovu je 23-godišnjak iz Starih Perkovaca zbog nepropisnog kretanja vozilom sletio automobilom s ceste te potom napustio mjesto događaja. Međutim, policajci su ga pronašli i izmjerili mu 1,22 promila alkohola u krvi.

U Osijeku, u nedjelju, u 12.45 sati, policajci su zaustavili automobil kojim je s 1,20 promila alkohola u krvi upravljao 67-godišnjak iz Tenje. I on je završio na triježnjenju, kao i vozač koji je istoga dana, u 21.15 sati, izazvao prometnu nesreću u Bolmanu, u kojoj se i ozlijedio. Vozač automobila, 32-godišnjak iz Bolmana, za vrijeme upravljanja vozilom nije koristio sigurnosni pojas te je zbog neprilagođene brzine kretanja sletio s ceste. Imao je u krvi 1,64 promila alkohola.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji policajci su tijekom vikenda u prometu zaustavili 16 alkoholiziranih vozača. Najveća koncentracija od 1,51 promila zabilježena je kod 20-godišnje vozačice u Vukovaru. Stacionarne kamere zabilježile su 38 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

U navedena tri dana, u Požeško-slavonskoj županiji utvrđeno je 89 prometnih prekršaja. Šest se odnosilo na pijane vozače, 63 na one prebrze i drugo. Najveća novčana kazna na ovom području predviđena je za prekršaj koji se dogodio u petak, oko 21.45 sati, u Vukovarskoj ulici u Eminovcima. Ondje su policajci zaustavili automobil kojim je bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,70 promila upravljao 42-godišnjak. Vozač je odveden u policijsku postaju dok se ne otrijezni te mu je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 20 tisuća kuna. Kolika će kazna na kraju biti, ovisit će o presudi nadležnog prekršajnog suca. S.Lacić
341

vozač bio je pijan tijekom vikenda u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike