Crna kronika
ZABRANJENO ORUŽJE SVAKODNEVNO PRIJETI

Četiri bombe ostavljene u blizini bajera kod Sarvaša, mogao je netko nastradati
Objavljeno 23. studenog, 2021.

Četiri ručne bombe M-75 pronašao je 42-godišnjak u nedjelju oko 10 sati u blizini bajera na području Sarvaša. Po bombe je došao policijski pirotehničar i one će naknadno biti uništene. Također, između 15. i 22. studenoga na području Policijske uprave osječko-baranjske građani su u pet navrata dobrovoljno predali policiji minsko-eksplozivna sredstva i oružje. Na području Osijeka i Belišća dobrovoljno su predane tri automatske puške, po jedan pištolj i ručna bomba, devet kilograma eksploziva, šest nabojnika za automatsku pušku i 4533 komada raznog streljiva.



Slavonija nikada neće zaboraviti tragediju koja se dogodila u siječnju 2015. zbog bombi ostavljenih na dječjem igralištu u Bijelom Brdu, koje su djeca pronašla i odnijela kući. Eksplozija ručne bombe odnijela je život trudne 37-godišnje žene i njezina sedmogodišnjeg sina. Još troje njezine djece ozlijeđeno je u eksploziji. Nakon te tragedije, provodeći očevid na igralištu, policija je pronašla još tri ručne bombe i 20 metaka.

Neodgovorni pojedinci već su bezbroj puta doveli u opasnost živote građana ostavivši bombe i mine posvuda, pa i u samom gradu i na dječjim igralištima. U listopadu 2007. u osječkom naselju Sjenjak netko je ostavio nagazne mine pokraj kontejnera - tik do dječjeg igrališta!? Tada je pronađena ručna bomba, 100 grama TNT-a, dvije nagazne mine (tzv. paštete) i dva upaljača. U lipnju 2015. pred zgradom na Vijencu Josipa Kozarca u Osijeku građanin je pronašao punu torbu bombi i eksploziva. Pred zgradom se nalazi dječje igralište, i samo pukom srećom djeca nisu otvorila ostavljenu torbu sa smrtonosnim teretom. U torbi je bio trotil, nekoliko elektroindikatorskih kapisli, više ručnih bombi i detonatorskih kapisli, upaljači, sporogoreći štapin te više desetaka komada raznog streljiva.

Iz policije ponovno podsjećaju građane da akcija "Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza" još traje. "Pozivamo građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. O namjeri predaje obavijeste nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način." S.Lacić
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana