Novosti
U PROMETNU INFRASTRUKTURU HRVATSKA ULAŽE VIŠE OD 25 MILIJARDA KUNA

Cestarski sektor stabilan, održiv i snažan
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je na 8. kongresu Hrvatskog društva za ceste Via Vita kako je "cestarski sektor, nakon provedene reforme, stabilan, održiv i investicijski snažan". "Ove smo godine svjedočili realizaciji velikih projekta kao što je Pelješki most. Ispekli smo zanat, pokazali da možemo provoditi velike infrastrukturne projekte, a slijedi nam, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, oko 5,5 milijarda kuna te nova financijska perspektiva s nepovratnih još deset milijarda kuna", istaknuo je Butković.

U prometnu infrastrukturu ulaže se nešto više od 25 milijarda kuna, od kojih dvije trećine u cestarskom sektoru. Dodao je da je definirana i potreba gradnje brzih cesta, u vrijednosti od oko šest milijarda kuna. Riječ je, primjerice, o spoju Požege na autocestu, srijemskoj transverzali, brzoj cesti od Bjelovara prema Virovitici, obilaznici Vukovara, spoju na most Gradišku i tunelu Kozjaku sa završetkom na D8. Projekte pripremaju Hrvatske ceste i u visokoj su fazi gotovosti.

Ministar kaže da ide i novi sustav naplate cestarine, osigurano je stopostotno financiranje, a na hrvatskim autocestama trebao bi se implementirati za nekoliko godina. Butković kaže da će investicije u idućem razdoblju biti usmjerene u željeznički sektor te vjeruje da će do 2030. na dva osnovna koridora biti završene sve investicije. "Uspjeli smo rebalansom osigurati 100 milijuna kuna, tako da će sve županijske uprave za ceste do kraja godine dobiti financijska sredstva koja im pripadaju da se olakšaju investicije i održavanje", rekao je.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan rekao je kako su prihodi od cestarine znatno bolji od planiranih i HAC sada posluje stabilno. H
Možda ste propustili...

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola