Mozaik
SCREEN ACTORS GUILD AWARDS

Nagrada za životno djelo za Helen Mirren
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Britanskoj glumici Helen Mirren njezini kolege iz Screen Actors Guilda (SAG) sljedeće će godine u veljači na dodjeli uručiti nagradu za životno djelo, objavili su organizatori. Oskarovka Mirren dosad je u 45-godišnjoj karijeri na filmu, televiziji i u kazalištu odigrala više od 70 uloga u rasponu od kraljice Elizabete do ubojice tajne službe.

- Dame Helen Mirren jednostavno je briljantna, ona je sjajan talent. Za sve je kolege i kolegice glumce postavila ljestvicu vrlo visoko i svakom novom ulogom uspijeva nadmašiti i vlastita izvanredna ostvarenja - rekla je glumica Fran Drescher, predsjednica sindikata holivudskih glumaca SAG-AFTRA.

Mirren (76) nagradu struke za životno djelo dodat će prethodno osvojenim nagradama, među kojima su jedan Oscar, četiri Emmyja, pet nagrada SAG, nagrada Tony i dva Zlatna globusa. Mirren je rekla da joj je čast dobiti nagradu SAG-a, koja će joj biti uručena na svečanosti u Los Angelesu 27. veljače.

- Ova je nagrada za mene posebno važna jer me oduvijek inspirirala američka filmska škola, od koje sam puno naučila - rekla je Mirren.

Među dobitnicima SAG-a za životno djelo su Robert De Niro, Alan Alda, Carol Burnett, Lily Tomlin i brojni drugi. Nagrade Prva dodjela nagrada SAG održana je 1995. godine. Organizacija ima više od 115.000 aktivnih članova. Svakog travnja 2200 aktivnih članova slučajnim odabirom sudjeluje u izboru kandidata za komisiju koja bira najbolja ostvarenja kolega s filma i televizije u 15 kategorija. H
OD KAZALIŠTA PREKO SERIJA DO FILMA
Helen Mirren rođena je kao Ilena Vasiljevna Mironova. Njezin je otac, Vasilij Mironov podrijetlom Rus, a majka Kathleen Rogers je Britanka. Pedesetih godina prošlog stoljeća njezin je otac anglizirao prezime svoje obitelji. Karijeru je započela šezdesetih godina na britanskim daskama koje život znače, a ključan trenutak za proboj u svijet filma i televizije bila je njezina uloga problematične policijske detektivke u seriji “Osumnjičeni”. Potom je snimila filmske uspješnice poput “Kraljice”, “Gosford Parka”, “RED” i mnoge druge.

Najčitanije iz rubrike