Gastro
CIKORIJA JE ZDRAVA ZAMJENA ZA KAVU

Smanjuje tjeskobu i pomaže pri mršavljenju
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Biljka cikorija odličan je izvor minerala i vitamina, a sadržava cink, magnezij, mangan, kalcij, željezo, folnu kiselinu, kalij i vitamine A, B6, C, E i K. Cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti tjeskobu i smiriti um. Najpoznatija je kao nadomjestak omiljenom crnom napitku - kavi. U iste se svrhe koristi i ječam, koji također sadrži vrijedne prirodne sastojke koji poboljšavaju probavu i daju energiju. Takva kava ne sadržava kofein, nema stimulirajući učinak i ne izaziva ovisnost. Kombinacija tih dviju biljaka postaje kava koja snižava razinu lošeg kolesterola u krvi, tako da smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Ima antiupalna svojstva koja smanjuju bolove kod artritisa. Osim toga, pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ, pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem. Također čisti organizam. Ako uživate u okusu kave, ali vam teško pada na želudac, čini vas nervoznim, ili jednostavno ne želite više unositi kofein u organizam, pokušajte piti kavu od cikorije, ili ječma. Cikorija se počela uzgajati kao nadomjestak za kavu, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava. Cikorija se tradicionalno koristi kao lijek za artritis, a istraživanja su pokazala da cikorija ima značajna antiupalna svojstva. Sušenjem i prženjem korijena cikorije, koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine, nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi. Dodatkom ječma nastaje napitak koji razbuđuje na najzdraviji mogući način. Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već stoljećima koristi kao prirodni lijek. Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu i refluks želučane kiseline jer sadržava inulin, koji je jak probiotik. Kava od ječma, pak, izvorno se pila u Mađarskoj, a preuzeli su je Talijani. Prženi ječam daje joj gorčinu i okus nagorenosti. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike