Kultura
IZLOŽBA DINKA ŽUPANOVIĆA

"Posebna nadahnuća" kao presjek stvaralaštva
Objavljeno 22. studenog, 2021.
On ima svoj vlastiti likovni jezik i govor, zbog čega ga je jako teško pozicionirati u određenim umjetničkim pravcima

Samostalna izložba slika Dinka Županovića pod nazivom "Posebna nadahnuća" otvorena je u petak u foajeu hotela Osijek. Izložbom je obuhvaćeno četrnaest djela tog etabliranog osječkog akademskog slikara, nastalih u tehnikama ulja i akrila na platnu tijekom posljednjih tridesetak godina.



Novo značenje


Izložba "Posebna nadahnuća" svojevrsni je presjek likovnog stvaralaštva Dinka Županovića (1949., Bilje), višestruko nagrađivanog umjetnika koji se bavi grafičkim dizajnom, slikarstvom, restauriranjem, crtežom, grafikom i pedagoškim radom, pri čemu je ostavio dubok trag u likovnoj umjetnosti, kako svojim djelima tako i pedagoškim radom s mlađim generacijama. Glavne su značajke predstavljenih radova odnjegovan likovni jezik te snažne teksture na crti kasnog postimpresionizma/ekspresionizma i fovističkih zasada, koje kod autora poprimaju nekim dijelom lirsku komponentu. Unatoč tim načelnim odrednicama, na otvorenju izložbe istaknuo je prof. dr. sc. Mladen Jurišić, Županovića nije lako precizno sistematizirati jer njegov govor likovnosti u pojedinim likovnim elementima ima svoju posebnost i izvornost.

- Županović je dugovječan i vrlo značajan umjetnik koji određuje likovnu scenu u Osijeku, a i šire, čak bih rekao u regiji. On ima svoj vlastiti likovni jezik i govor, zbog čega ga je jako teško pozicionirati u određenim umjetničkim pravcima. Na ovoj izložbi njegovi su radovi postavljeni na štafelaje, čime, čini mi se, poručuje da štafelajno slikarstvo nije izumrlo, nego da ono samo doživljava novo prepakiranje, novu formu, novo značenje na crti modernosti. Vidi se to i po njegovim koherentnim potezima, likovnim elementima te izraženom duktusu i jasnoj fakturi. Dakle, izuzetno zanimljiva izložba kojom kao da nam autor iz svojeg ateljea, iznutra poručuje da je na crti modernosti, da živi umjetnost i da nije opterećen motivom, koji je za njega samo predložak, s naglaskom na elementima koje on transponira iz duhovnosti u likovnost - rekao je prof. dr. sc. Mladen Jurišić.

Županović u predstavljenim djelima teži sažetom interpretiranju propitujući pritom odnose i likovnost. Njegov potez posjeduje strukturu, a likovno je izvrsno transponiran i prožet izraženim duktusom te vibratnom epidermom. Ploha posjeduje dinamizam i jasnu fakturu koju postavlja najčešće okomito i vodoravno.


Dobar osjećaj


Radove za izložbu "Posebna nadahnuća" odabrali su Dinko Županović i Mirjana Ponton, koja je ujedno i urednica kataloga izložbe, a za postav su zaslužni Željko Ašperger, Darko Jovanović i sam autor, koji je prilikom otvorenja u foajeu hotela Osijek napomenuo kako je izložbu "iznjedrila ekipa koja je vrijedno i kvalitetno radila sve do njezine realizacije".

- Imam taj nekakav dobar osjećaj što sam ovdje, u ovom ekskluzivnom prostoru, dobio priliku prikazati svoje radove. Prof. dr. sc. Mladen Jurišić sjajno je analizirao moj rad i, zapravo, bez razgovora sa mnom, u mojim slikama pronašao sve ono o čemu sam ja razmišljao cijelo ovo vrijeme u proteklih trideset godina, tijekom kojih su nastajale. U nekim mi je trenucima bilo prilično teško, bilo je svega, ali danas i ovdje želim priznati, odnosno ispovjediti se ovoj dragoj i vjernoj publici da se osjećam zadovoljno i dobro do ovog trenutka - rekao je Županović te zahvalio svima na dolasku.



Danijel Miklić
u djelima
PROPITUJE

ODNOSE I

LIKOVNOST

Dinko Županović

slikar

Prof. dr. sc. Mladen Jurišić sjajno je analizirao moj rad i, zapravo, bez razgovora sa mnom, u mojim slikama pronašao sve ono o čemu sam ja razmišljao cijelo ovo vrijeme u proteklih 30 godina.

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike