Osijek
OBLJETNICA PROGONSTVA IZ IVANOVCA

Žrtve nikada neće biti zaboravljene
Objavljeno 20. studenog, 2021.

Na okruglu 30. obljetnicu progonstva mještana Ivanovca iz njihovoga mjesta izaslanstvo Osječko-baranjske županije položilo je vijence i zapalilo svijeće. Tom prigodom župan osječko-baranjski istaknuo je da je bila riječ o najvećem napadu na južnom potezu obrane grada i tom je prilikom uz 30-ak poginulih hrvatskih branitelja više od njih 120 bilo ranjeno.


- Od Laslova, Ivanovca, Ernestinova, Divoša, Antunovca i Seleša bile su velike fronte i znali smo da nas očekuje masovni napad te da će se neprijateljska srana premjestiti bliže Osijeku, jer im je cilj Karlovac-Karlobag-Virovitica. Uspjeli smo obraniti grad Osijek i nakon 5. prosinca kad su stale borbe mjesta su vraćena u ustavnopravni poredak Hrvatske – rekao je Anušić.


Nemjerljivog egzodusa civila iz Ivanovca nakon što je krenuo napad prisjetio se i načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, rekavši da su brojni mještani i branitelji dali svoje živote za ovo što imamo danas. Naša sjećanja ostaju, naglasio je, a imena uklesana na spomeniku nikada neće biti zaboravljena. Ma. M.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike