Osijek
KOMEMORACIJA ZA NIKOLU MAKA

Njegova djela trajno će biti utkana u ovaj grad i ljude
Objavljeno 20. studenog, 2021.

Nitko nije mogao ostati ravnodušan na riječi zahvale za sve što je Nikola Mak, „šef” osječke kulture, jedan od utemeljitelja osječkog ogranka, a potom i središnjice Njemačke zajednice u Hrvatskoj, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, ali i čovjek koji je sudjelovao u svim područjima grada Osijeka i šire, ostavio iza sebe. Na komemoraciji održanoj u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u subotu kojoj su prisustvovali i članovi obitelji Mak, na svemu što je učinio, ali o tragovima koje je ostavio na njih osobno, ali i na cijelu zajednicu govorili su predsjednik Njemačke zajednice i Gradskog vijeća grada Osijeka Vladimir Ham, počasni konzul Savezne Republike Njemačke u Osijeku Ivica Škojo u ime veleposlanika Roberta Klinkea, bivša ravnateljica Dječjega kazališta Branka Mihaljevića Jasminka Mesarić te koordinatorica Radne zajednice njemačkih manjina Renata Trischler.


- Nikola Mak živio je snagu pomirbe i kao suosnivač Njemačke zajednice u Osijeku pokazao je neumorni angažman. Njemu možemo zahvaliti što je Njemačka zajednica u Osijeku danas najveće i najuspješnije udruženje njemačke manjine u Republici Hrvatskoj, a treba istaknuti i njegov svestrani politički angažman – naglasio je Škojo.


Mesarić, koja je Maka naslijedila na mjestu ravnatelja Dječjega kazališta Branka Mihaljevića naglasila je kako je bio čovjek beskrajne energije i građanin društva i grada te da je njegovo iskustvo od neprocjenjive važnosti.


Trišler se prisjetila zajedničkoga rada tijekom dugoga niza godina, rekavši da se Mak ljubavlju i djelovanjem trajno utkao u grad i sjećanja ljudi koji su ga poštivali i voljeli. Pjesmu Nikoli Maku u čast, a potom i himnu Podunavskih Švaba izveo je muški zbor Alte Kameraden.


Posljednji ispraćaj Nikole Maka održan je neposredno nakon komemoracije, u subotu u 13 sati na Retfalačkome groblju. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike