Svijet
UČINKOVITIJA KONTROLA MIGRANTSKE KRIZE

Kod Bihaća novi kamp za migrante
Objavljeno 20. studenog, 2021.
Novi kamp za ilegalne migrante otvoren je u okolici Bihaća, kao sastavni dio projekta koji provode vlasti BiH i međunarodna zajednica s ciljem učinkovitijeg kontroliranja migrantske krize. Kod sela Lipa, udaljenog od Bihaća 20-ak kilometara, uspostavljeno je kontejnersko naselje u kojemu se može smjestiti do 1500 osoba. Kontejneri su opremljeni grijanjem, a cijelo naselje opskrbljeno je električnom energijom i tekućom vodom, pa se uz samce mogu smještati i obitelji te malodobna djeca bez roditeljske skrbi, za koje je predviđena trećina kapaciteta.

Ranije je tu bilo šatorsko naselje, a prizori migranata koji su se protekle zime smrzavali na snijegu potaknuli su međunarodnu zajednicu, a posebice Europsku uniju, da reagiraju i osiguraju donacije kako bi se stvorili humaniji uvjeti. Šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler, kazao je kako je uspostava novog naselja najbolji dokaz kvalitetne suradnje koja je uspostavljena. "Institucije BiH pokazale su da mogu učinkovito djelovati kada postoji dijalog, i to je snažna poruka i u političkoj krizi u kojoj se zemlja nalazi", kaže Sattler, dodajući da je važno što je napokon riješena velika humanitarna kriza u BiH. EU je iz fondova osigurao 1,7 milijuna eura za opremanje prihvatnog centra u Lipi, zamišljenog kao privremeni dom za migrante.

Predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružinić, kazao je kako je trenutačno stanje zadovoljavajuće upravo zato jer je zatvoren veliki broj "divljih" kampova, iako i tamo strahuju od mogućeg novog migrantskog vala idućeg proljeća. U BiH je ove godine u prosjeku dnevno boravilo oko 2500 ilegalnih migranata, nastojeći nastaviti put prema državama članicama EU-a.

Od 2020. priljev migranata preko BiH značajno je smanjen, a sada pretežito pokušavaju doći iz Srbije do zapadne Europe, preko Rumunjske i Mađarske. H
Najčitanije iz rubrike