Regija
VIJEĆNIK MARIO GALOVIĆ O PLANU RAZVOJA:

Obrtnička zanimanja zanemarena a ona su temelj gospodarstva
Objavljeno 20. studenog, 2021.
ŽUPANJA - Do 21. studenoga traje javno savjetovanje o Planu razvoja grada Županje za razdoblje od 2022. do 2027. godine, a građani su pozvani da dostave svoje komentare, prijedloge, mišljenja i sugestije, i time daju doprinos stvaranju kvalitetnog strateškog dokumenta kao temelja budućeg razvoja na dobrobit cijele lokalne zajednice.

Vijećnik SDP-a Mario Galović osvrnuo se na dio Plana koji se odnosi na unapređivanje kvalitete života i zadržavanje mladih obitelji. Mišljenja je da se u utvrđenom cilju pretjerano fokusira na visokoškolsko obrazovanje, iako je, naglašava, i ono iznimno bitno, a potpuno se zanemaruje razvoj srednjoškolskih stručnih zanimanja, koja bi, smatra, trebala biti temelj razvoja gospodarstva. "Bez kvalitetne i educirane radne snage, bez bravara, tokara, mehaničara, električara, vodoinstalatera i ostalih zanatskih zanimanja, svi planovi i ciljevi za razvoj gospodarstva padaju u vodu", ustvrdio je.

Dodaje da Grad mora s HZZ-om, koji bi trebao komunicirati s poslodavcima i prezentirati kojih to zanimanja u Županji ima previše, a kojih nedostaje, definirati stvarne potrebe. A potom u suradnji s Obrtničko-industrijskom školom razviti kvalitetan program edukacije za deficitarna zanimanja, primjerice ulaganjem u opremu, dodatnim sufinanciranjem učenika (učenički džeparac), edukacijom djece u osnovnim školama... "U ovom trenutku nedostaje izuzetno puno radnika bravarske, tokarske, lakirerske i mehaničarske struke, što je direktno vezano uz razvoj gospodarstva, a isto tako deficit je i u uslužnim djelatnostima. Vjerujem da smo toga svi svjesni", naglasio je.

Drži da potenciranje i sufinanciranje izvanrednog visokoškolskog obrazovanja za zanimanja koja nisu ključna za razvoj grada ne mogu biti strateški ciljevi Plana razvoja Županje. "Pritom mislim na Veleučilište Baltazar, za čiji rad i subvencioniranje Grad izdvaja više od 130.000 kuna godišnje. Apsurdno je da Veleučilište, kao sudionik izrade Plana razvoja, samo sebe uvrštava kao mjeru i aktivnost u strateškom cilju sprečavanja iseljenja mladih", zaključuje. Galović smatra da bi Grad trebao sufinancirati pripravnike deficitarnih obrtničkih zanimanja jer mjera zapošljavanja visokoobrazovanih pripravnika nije postigla nikakav učinak.

"Trenutno se nalazimo u takvoj situaciji, a tome smo, realno gledajući, svi mi krivci - od poslodavaca, politike i sustava obrazovanja - da u Županji i šire nema kvalitetne radne snage ni za održavanje postojećih sustava, a da ne pričamo o uspostavi novih", zaključuje. M.L.O.
Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike