Magazin
TJEDNI OSVRT

Propast će i Mostov referendum o COVID potvrdama
Objavljeno 20. studenog, 2021.

I dok su bolnice zbog bolesti COVID-19 pod opsadnim stanjem, a broj hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom povećava se iz dana u dan, Most na čelu s predsjednikom i psihijatrom Božom Petrovom, od idućeg tjedna počinje s prikupljanjem potpisa za referendum protiv COVID potvrda. Podržava ih i Domovinski pokret, kao i još neke od desnih populističkih nazovitvorevina.



O inicijativi svoje stranke Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić u HRT-ovom Otvorenom izjavila je: “COVID potvrde nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Članak 47. ne poznaje COVID potvrde, one nisu u njega upisane. Ako propisujete mjeru koja je restriktivnija od onih propisanih zakonom, morate je upisati u taj zakon”, zaključila je. No, kako je riječ o novoj i nepredviđenoj situaciji, o čemu se koplja lome i u starijim i reguliranijim demokracijama, čak i u “tankoustavnoj” stoga “referendumskoj” Švicarskoj, jer ustavi je ne predviđaju, mnogo je tu nedorečenosti. Zato je i HDZ-ov zastupnik Branko Bačić istaknuo: “Mi smo tim zakonima dali ovlasti Stožeru da zaštitimo građane od bolesti COVID-19, i to je utemeljeno”, poručio je. Dario Hrebak, zastupnik HSLS-a, još je s punim pravom naglasio: “Uvijek sam za to da sankcija bude zadnje rješenje. Ali biranjem između COVID potvrda i kolapsa zdravstvenog sustava, moramo birati između neugodnog i katastrofalnog. COVID potvrde nisu savršeno rješenje, ali danas sam čuo da su COVID-om zaraženi počeli zauzimati mjesta na kojima bi trebali biti onkološki, srčani te drugi bolesnici”, rekao je. SDP-ovac Rajko Ostojić želi da se građane uporno poziva na cijepljenje. “Idemo napraviti političko suglasje, građani i građanke, cijepite se, radi sebe i drugih. To je misija, pozvati na cijepljenje, na čin ljubavi, i spriječiti tako teror nas cijepljenih”, upozorio je. No, je li moguće da se dogodi referendum, u slučaju da se potpisi i skupe, ustavni stručnjak Mato Palić vrlo jasno kaže - ne može. “To je ustavno impotentna inicijativa!”, poručio je, dodavši da je to pravno ustavno neizvedivo te da je riječ samo o jeftinom populizmu na 15. potenciju... Donošenje odluka Stožera civilne zaštite nije u nadležnosti Hrvatskog sabora. Dakle, ništa od toga”. A sličnog su mišljenja i drugi ustavni eksperti.

Jedan od najcjenjenijih stručnjaka za tumačenje Ustava, kao i jedan od autora prvog hrvatskog Ustava Branko Smerdel, smatra da je ovako reguliran referendum sredstvo manipulacije i nikako ne ispunjava svoju svrhu te samo nekima pruža mogućnost da koriste prilike, bolje rečeno neprilike, a u ovom trenutku riječ je o koroni.



Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike