Regija
VLASNICI SVINJA U BRIGAMA UOČI SEZONE KOLINJA

Putni list obvezan za pregled na trihinelu mnogi - nemaju
Objavljeno 12. studenog, 2021.
Postoji bojazan da će zbog novih propisa uzgajivači prestati donositi meso na pregled
VALPOVO - Tek ovih dana, kada se polako intenzivira sezona kolinja, velik broj uzgajivača svinja, ali i kupaca svinjskog mesa kod malih privatnih proizvođača, suočili su se sa za njih poprilično neugodnom novinom koja je u javnosti prošla pomalo ispod radara, ali koja bi sada mogla izazvati znatne probleme: za predaju svinjskog mesa za pregled na trihinelu u Veterinarskoj stanici potrebno je više dokumentacije negoli što je to bio slučaj prijašnjih godina, jer obvezno treba imati još i putni list.

Na to nas je upozorio anonimno jedan od vlasnika svinja s područja Valpovštine, koji je pri dolasku u Veterinarsku stanicu Valpovo bio neugodno iznenađen.

- Moram priznati da sam bio pomalo zatečen zamolbom veterinara i objašnjenjem da je za pregled potrebno imati i putni list, koji ja nisam imao. Naime, kako uzgajamo dvije svinje za svoje potrebe, prasce sam kupio od rođaka koji također uzgaja za svoje potrebe i drži jednu krmaču. Pri kupnji nisam uzeo putni list za koji ni rođak nije znao da ga treba imati. I sada smo svi u problemu, i on i ja, ali i veterinari koji su mi ljubazno pregledali meso uz napomenu da im naknadno dostavim putni list. Ako se sve ovo nastavi, ozbiljno razmatram da meso više niti ne nosim na trihineloskopski pregled - kaže nam građanin koji je ogorčen najnovijim propisima za koje drži da će do temelja uništiti sitne uzgajivače svinja poput njega, koji u svinjcima drže samo nekoliko komada za potrebe vlastite obitelji.

Da su izmjene Pravilnika Ministarstva poljoprivrede o dokumentaciji koju je potrebno predati prilikom trihineloskopskog pregleda stupile na snagu još u veljači ove godine, potvrdio nam je i direktor Veterinarske stanice Valpovo Domagoj Ovničević, dodajući da je posjedovanje putnog lista prilikom trihineloskopskog pregleda od ove godine obveza, iako je to već trebalo imati i prošle godine. Sve to, kao uputa građanima što trebaju donijeti na pregled mesa, stoji isprintano i na ulazu u Veterinarsku stanicu.

- Da bi imali urednu dokumentaciju prilikom predaje mesa na pregled, uzgajivači koji kupuju prasad trebaju ih kupovati samo iz registriranih gospodarstava, i pritom uzeti i ušne markice i putni list koji popunjava vlasnik svinje. Sve to mora se odraditi prema Pravilniku kako bi se ispoštovale biosigurnosne mjere, jer su u suprotnom građani koji prasce kupuju "bez papira" u prekršaju. Ljude stalno educiramo o tome - pojašnjava valpovački veterinar.

Ipak, premda je stajališta da se zakonski propisi moraju poštovati, s druge je strane nemalo zabrinut da će se zbog njih smanjiti broj pregledanih svinja, a povećati broj zaklanih čije će se meso konzumirati, a da prethodno nije bilo trihineloskopski pregledano.

- Istina je da posljednjih nekoliko godina iz privatnog uzgoja na području Valpovštine nije bilo svinjskog mesa koje je bilo pozitivno na trihinelu, no upozoravam da se ne treba zavaravati da je trihinela iskorijenjena, jer to ne stoji - upozorava valpovački veterinar.

Veterinari valpovačke Veterinarske stanice, koji po cijeni od 50 kuna godišnje pregledaju oko 3000 uzoraka svinjskog mesa, a nekada je ta brojka bila za nekoliko tisuća veća, pozivaju građane i vlasnike svinja da ni ove godine nikako ne ignoriraju obvezu pregleda mesa koje će konzumirati, jer je to jedini način da budu sigurni da je meso zdravstveno ispravno.

Predsjednik Braniteljske zadruge "Fajferica" Valpovo Milan Belcar, stajališta je da su ovakvi zakonski propisi dobrodošli zbog pojačane kontrole te suzbijanja bolesti i bezakonja u domaćem svinjogojstvu, no s druge strane također strahuje da će to biti čavao u lijesu ionako rijetkim preostalim malim uzgajivačima koji svinje drže za vlastite potrebe i nisu u sustavu.

- Mali uzgajivači za svoje potrebe još uvijek posluju u svojevrsnoj “sivoj zoni”, bez markica i prijavljivanja uzgoja, uz hranu koju sami uzgoje, jer su im troškovi poslovanja u sustavu preskupi. Ako se još ustanovi da uzgoj ne udovoljava propisima, kazne se znaju penjati znatno više od vrijednosti svinje koju drže u svinjcu. Onda su tek u problemu! No ono što još više brine jest velika mogućnost da će takvi mali uzgajivači zbog straha od nemogućnosti udovoljavanja zakonima odbijati nositi svinjsko meso na analizu, a onda se tek otvara manevarski prostor za ulazak trihinele, svinjske kuge te drugih bolesti koje godinama toliko nastojimo pomesti ispred našeg praga - zaključuje Belcar.



Lidija Aničić
Sustav "pojede" svinjsku polovicu
”Do sada je čak 95 posto malih uzgajivača uništeno, a sada će nestati i preostali koji su se bavili uzgojem na tradicionalan način. To su uglavnom staračka i umirovljenička domaćinstva. Njih bi poslovanje u sustavu stajalo najmanje 1000 kuna godišnje, što im pojede jednu svinjsku polovicu”, kaže Belcar.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike