Novosti
TREĆA I "BOOSTER" DOZA PROTIV COVID-19

Mobilni timovi cijepit će u OBŽ-u na licu mjesta
Objavljeno 23. listopada, 2021.
Za ovo se cijepljenje koristi isključivo cjepivo Pfizer * Sljedećeg tjedna bit će objavljen detaljan raspored za županiju

Osječko-baranjska županija počinje formiranje mobilnih timova čiji će članovi, sastavljeni od liječnika, medicinske sestre, odnosno tehničara i administratora, građane cijepiti trećom i "booster" dozom cjepiva protiv koronavirusa. Cijepljeni će biti korisnici i zaposlenici domova za starije i nemoćne osobe u samim domovima, odrasle osobe s invaliditetom te zaposlenici zdravstvenih ustanova koji izravno skrbe o pacijentima, s bilo koje razine zdravstvene zaštite.



"Trenutačno smo u organiziranju mobilnih timova, a cijepljenje će biti organizirano kao i u prvoj i drugoj fazi primarnoga cijepljenja. Mobilni timovi ići će u domove i cijepiti korisnike i njihove djelatnike, a cijepljenje će se također na licu mjesta organizirati i unutar zdravstvenih ustanova. Kad je u pitanju docjepljivanje, odnosno ‘booster‘ doza, ono se provodi kod osoba koje nisu preboljele COVID-19 i stoga neće biti pozivanja na punktove gdje se sad cijepi bez prethodnog naručivanja", pojasnila je izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pojašnjavajući da će se docjepljivanje provoditi kod liječnika obiteljske medicine. Građane će na cijepljenje naručivati sami obiteljski liječnici, ali će cijepljenje biti na organiziranim punktovima. Turić pojašnjava da je liječnicima dana mogućnost kalendara, odnosno naručivanja na punktove koji će se organizirati jednom ili dva puta na tjedan. Naglašava također da osobi koja je preboljela COVID-19 i cijepljena je jednom ili dvjema dozama cjepiva docjepljivanje nije potrebno. U kategoriji onih kojima je cijepljenje preporučljivo su osobe od 65 i više godina, ali i one starije od 18 koje dijele kućanstvo s izuzetno imunokompromitirajućim članovima obitelji, kao i za starije od 18 godina koje boluju od kronične bolesti koje uvećavaju rizik od težih oblika COVID-a. Svi oni trebaju kontaktirati liječnika obiteljske medicine koji će im potom odrediti je li potrebna treća ili "booster" doza.

Za ovo se cijepljenje koristi isključivo cjepivo Pfizer, i to za treću dozu s minimalnim razmakom od osam tjedana u odnosu prema drugoj dozi, a za docjepljivanje osoba koje su završile primarno cijepljenje preporučuje se minimalni razmak od šest mjeseci nakon završetka druge doze.

Kad je u pitanju cijepljenje trećom i "booster" dozom u ljekarnama, Turić kaže da se na tim mjestima još uvijek ne provodi cijepljenje, nego samo prvim i drugim dozama. "Ako se bude cijepilo u ljekarnama, to će biti nakon što liječnik obiteljske medicine naruči cijepljenje za svog pacijenta. Sljedećega tjedna ćemo imati detaljan raspored koji ćemo objaviti", poručuje Turić, još jednom naglašavajući da onaj tko se želi cijepiti trećom ili "booster" dozom mora se obratiti svome odabranom liječniku. Kaže i kako masovnijeg cijepljenja trećom i "booster" dozom za sada nema.



Marija Mihelić
ČETVERO UMRLIH, JOŠ 175 ZARAŽENIH
Od posljedica zaraze koronavirusom u 24 sata umrle su četiri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđeno je 175 novih slučajeva zaraze, 50 više nego dan ranije, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Analizirano je 505 uzoraka. Umrle su dvije osobe iz Osijeka te po jedna s područja Belišća i Donjeg Miholjca, a bile su u dobi od 85, 82, 73 i 55 godina. Najviše je novozaraženih osoba, njih 81, s osječkog područja. U osječkom KBC-u i našičkoj Općoj županijskoj bolnici na liječenju je zbrinuto 57 osoba, oboljelih od COVID-19, od kojih je devet na respiratoru.

Nataša Turić

ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Osobi koja je preboljela COVID-19 i cijepljena je jednom ili dvjema dozama cjepiva docjepljivanje nije potrebno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike