Regija
NOVA ZGRADA U OKVIRU RHP-A

Krov nad glavom sljedeće godine dobit će 21 obitelj
Objavljeno 23. listopada, 2021.
VUKOVAR - Početkom iduće godine u vukovarskoj Ulici Ive Tijardovića bit će završena gradnja još jedne višestambene zgrade u koju će se useliti 21 obitelj.

Ovo su gradilište obišli državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, saborski zastupnik Nikola Mažar i voditelj Područne službe Vukovar Miroslav Kosanović. Kako je pojašnjeno, dovršetkom svih radova bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 21 obitelj iz kategorije najugroženijih izbjeglih i interno raseljenih osoba, u skladu s kriterijima ranjivosti UNHCR-a.

- Projekt stambenog zbrinjavanja izgradnjom ove zgrade polako odlazi u povijest. Ulaskom Hrvatske u EU ispunili smo osnovni uvjet i više nismo u tom sustavu potpora. Gradnja ove zgrade financira se s ukupno 1,26 milijuna eura, od čega je 402 tisuće osigurala RH, a preostali su iznos donacije u okviru RHP-a (Regionalni program stambenog zbrinjavanja, nap. a.) - pojasnio je Hanžek, dodavši kako je ove godine Središnji državni ured dodijelio 400 stanova, a prošle 300.

Kada je riječ o 2021. godini, Ured je izdao 231 rješenje o otkupu stanova u vlasništvu RH, čime se trajno rješava pitanje vlasništva, a 167 stanova (uključujući i 21 u zgradi koju su obišli) dodijeljeno je preko liste prvenstva.

- Treba istaknuti kako ćemo do tužne godišnjice okupacije Vukovara, 18. studenoga, dodijeliti još deset kadrovskih stanova, u dogovoru s Gradom Vukovarom - naveo je, pojasnivši kako će šest stanova dobiti deficitarni kadar i četiri pripadnici Ministarstva obrane.

Ocijenio je kako segmentom stambenog zbrinjavanja država bitno pridonosi poboljšanju kvalitete života u Vukovaru, naglasivši kako je to tek prvi korak, jer je nužno riješiti i problem komunalne infrastrukture, bez koje nema ni kvalitete života.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja višegodišnji je program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno raseljenih osoba. Rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su 2011. u Beogradu potpisali ministri vanjskih poslova navedenih zemalja. Skupština donatora RHP-a odobrila je projekt izgradnje višestambene zgrade u Tijardovićevoj ulici 2018. godine, kada je potpisan i sporazum o dodjeli nepovratnih sredstava.

Kako je navedeno, radovi bi trebali biti završeni do 19. siječnja 2022., s tim da se pokraj zgrade gradi i parkiralište, kao i park s dječjim igralištem. D. Korpoš
NIKOLA MAŽAR saborski zastupnik
Kvalitetni stanovi


Bitno je naglasiti kontinuitet i mi u Vukovaru možemo biti zadovoljni što se stambeno zbrinjavanje nastavlja istim intenzitetom, bez obzira na situaciju na potresom pogođenim područjima, gdje se prebacio cjelokupni rad Ureda. Bez obzira na to, nastavljamo sve aktivnosti na području Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Dodjelom još 10 kadrovskih stanova njihov će broj prijeći 70 samo u Vukovaru u nekoliko godina. Stambeno zbrinjavanje nije samo dobivanje krova nad glavom. Ovo su nove zgrade s kvalitetnim materijalima i ispunjavaju se preduvjeti i ostanka i povratka u Vukovar. Budući da ima i djece, gradimo i novo igralište. Vjerujem kako ćemo i nakon popisa stanovništva moći reći kako nije sve tako crno, jer RH kroz stambeno zbrinjavanje pridonosi povratku ljudi na ovo područje. Rješavamo i problem stanova u kojima nitko ne živi, a korisnici su ih dobili od države. Više od 300 takvih stanova vratili smo u vlasništvo RH i dodijelili obiteljima koje ovdje doista žele živjeti.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana