TvObzor
VELIKI KINOHIT KOJI JE DIRNUO GLEDATELJE

Film "Toma" stigao je i u hrvatska kina
Objavljeno 22. listopada, 2021.
Tanja KVORKA

Film "Toma" o legendarnom Tomi Zdravkoviću, koji je dosad vidjelo više od 600.000 ljudi, u hrvatska je kina stigao jučer, 21. listopada.



Novi film Dragana Bjelogrlića u cijeloj je regiji izazvao nezapamćeni interes publike i naklonost kritike, a oni najoptimističniji već mu predviđaju i nominaciju za Oscara. U Srbiji i BiH Tomu je dosad vidjelo više od 600.000 ljudi, što je potpuno nevjerojatan rezultat za razdoblje pandemije i rezultat kojim se ne mogu pohvaliti ni neki od hollywoodskih blockbustera. Film "Toma" impresionistički je portret Tome Zdravkovića koji prikazuje njegove same početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirirale prilikom komponiranja nekih od najvećih hitova, ali i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Osim Tome, kroz film ćemo pratiti i živote poznatih umjetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih. "Toma" je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čovjeku kojeg ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema - po ponašanju i u duši.

Film prati dvije linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i liječnika koji započinje pjevačevo liječenje i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od djetinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno utjecati na njegovu karijeru, ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

Legendarnog Zdravkovića na velikom je platnu utjelovio jedan od najperspektivnijih mladih srpskih glumaca Milan Marić. Tamara Dragičević tumači Silvanu Armenulić, a ostatak glumačke ekipe uključuje i Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića, Sanju Marković, Milenu Radulović, Paulinu Manov, Milana Kolaka, Mirjanu Karanović, Ivana Zekića, Radomira Nikolića… Film su producirali redatelj Dragan Bjelogrlić te Željko Joksimović, koji ujedno potpisuje i glazbu.

Tanja Kvorka
SILVANA MU JE POMOGLA DA STANE NA NOGE
Iako je bio svjestan svojih pjevačkih mogućnosti, estradna scena 70-ih nije prepoznala njegov talent. Tomu je tada poznata folk-pjevačica Silvana Armenulić pronašla na klupi u Beogradu u trenutku kada je ostao bez novca. Upravo mu je ona pomogla da stane na noge, a on joj je zauzvrat što mu je omogućila nastupe na svojim koncertima napisao pjesmu “Šta će mi život bez tebe dragi.” Ubrzo nakon toga započeo je samostalno nastupati po kavanama, a njegove pjesme vrlo su brzo postale hitovi. Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografskoga sadržaja. Riječ je o kavanskim, ljubavnim pjesmama, koje uglavnom govore o neuzvraćenim ljubavima i patnjama. Iza sebe je ostavio mnogobrojne pjesme koje su i danas hitovi: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Ej Branka, Branka”, “Tužno leto”, “Sliku tvoju ljubim”, “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena” i “Za Ljiljanu” samo su neke od njih. Veliki prijatelj Tome Zdravkovića bio je Kemal Monteno koji je za njega napisao pjesmu “Pesme moje”. Bio je boem u pravom smislu riječi, ženio se četiri puta, prijateljevao s alkoholom. Za njega kažu da je sve što je zaradio potrošio na kavanu, žene, kocku i piće. Toma Zdravković preminuo je 30. rujna 1991. u Beogradu.

Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike