Regija
UNIVERZALOVA NOVA DIGITALNA USLUGA

e-groblje: Tražilica pokojnika s lociranjem grobnog mjesta
Objavljeno 21. listopada, 2021.
U tražilicu se upiše ime pokojnika i prikaže se lokacija i oznaka grobnog mjesta
ĐAKOVO - Nakon što je razvijana u proteklih godinu i pol, sada, u vrijeme kada se građani pripremaju za blagdan Svih svetih i obilazak grobova svojih najmilijih, komunalno trgovačko društvo Univerzal stavlja im na raspolaganje novu digitalnu uslugu e-groblje za pregled podataka o grobnim mjestima, a čine je grobni očevidnik i tražilica pokojnika.

Taj javni servis pruža niz mogućnosti, iako je za javnost najzanimljivija upravo tražilica pokojnika s pozicioniranjem grobnog mjesta na karti Gradskog i prigradskih grobalja, ovisno o tome gdje tražena osoba počiva. Tu dimenziju snalaženja u prostoru omogućuje GIS Cloud, softver koji u računalnome oblaku podatke o pokojnima iz grobnog očevidnika spaja s geografskom kartom i stavlja u prostorni kontekst, realni prostor.

- Još smo prošle godine, uoči blagdana Svih svetih, na dva glavna ulaza u Gradsko groblje postavili nove informacijske panele s tlorisom više od šest i pol tisuća grobnih mjesta i označenom spomeničkom baštinom koja Groblju u Đakovu daje posebnu vrijednost i jedinstvenost. Na tim je panelima posebno vidljiv QR kod čije vas učitavanje u pametni telefon odmah uvodi u Univerzalovu online uslugu e-groblje. Želi li korisnik pronaći počivalište pokojne osobe, upisat će u tražilicu ime i prezime ili samo prezime pokojnika i već će za sekundu dobiti kartografski prikaz lokacije i oznaku grobnog mjesta na kojemu je pokopan. Ako je na smartphoneu korisnika e-groblja uključena lokacija, servis će mu dati poziciju na kojoj se on trenutačno nalazi i pratiti njegovo kretanje, zahvaljujući čemu se grobno mjesto može pronaći znatno brže - objašnjava Danijel Geošić iz Univerzalova Odjela za odnose s javnošću.

Slične tražilice pokojnika ima tridesetak komunalnih poduzeća koja održavaju groblja, većinom u većim hrvatskim gradovima, no njihova su rješenja zamjetno skuplja u usporedbi s Univerzalovim, a za koji je uslugu e-groblje razvio Plavi link Đakovčanina Domagoja Pavića. Servis je dostupan i na mrežnom mjestu gradskog komunalca.

- Pratimo potrebe i trendove koji u poslovanju groblja više ne znače samo fizičko održavanje i uređenje, već stvaranje dodatne vrijednosti. Tražilica pokojnika primjer je tome kao izvor informacija koje crpi iz grobnoga očevidnika stvaranog proteklih pedesetak godina. Podatci iz te bogate baze, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, u trenutku mogu doći do svakog našeg korisnika - kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić.

Sastavni je dio usluge e-groblje jednostavan kontaktni obrazac, dodaje Ripić, preko kojega korisnik može zatražiti promjenu ili dopunu podataka za grobno mjesto, o čemu informacija stiže izravno administratoru. Programski modul sustava e-groblje, osim toga, omogućuje izdavanje niza dokumenata, nužnih za svakodnevni rad Univerzalove Poslovne jedinice Groblje, poput odobrenja klesarima za izvođenje majstorskih radova na grobnim jedinicama.



Suzana Župan
GROBLJA 8 NASELJA
Osim za područje Grada Đakova središnjeg, Gradskoga groblja, novom digitalnom uslugom komunalca Univerzala, e-groblje, pokrivena su i groblja svih osam prigradskih naselja, na kojima je ukupno pet tisuća grobnih mjesta. “Bio je to velik izazov jer je sva groblja najprije trebalo snimiti iz zraka zbog izrade georeferenciranih rastera, a samo se đakovačko Gradsko groblje prostire na čak 72.550 četvornih metara. Danas zato imamo napredni digitalni servis koji građani tek trebaju bolje upoznati”, zaključuje Danijel Geošić iz Univerzalova Odjela za odnose s javnošću. Novi digitalni servis velika je stvar za upravitelja Groblja i građane jer je posljednje počivalište Đakovčana sve veće, sa stalnom tendencijom širenja, i sada ga je, od glavnog ulaza do kraja, sve teže prehodati.

Najčitanije iz rubrike