Crna kronika
VATRA UNIŠTILA KROV PANSIONA U REŠETARIMA

Požar zbog neonske reklame, šteta stotine tisuća kuna
Objavljeno 21. listopada, 2021.

Nekoliko stotina tisuća kuna štete nastalo je u požaru na kući u Rešetarima, nedaleko od Nove Gradiške, koji je izbio u utorak, oko 2.15 sati. U požaru, srećom, nitko nije ozlijeđen. Kako doznajemo iz Policijske uprave brodsko-posavske, obavljenim očevidom u suradnji s inspektorom zaštite od požara, utvrđeno je da je uzrok požara kratki spoj na neonskoj reklami koja je postavljena na krovu kuće.



Do požara je došlo na katnici u sklopu koje se nalazi pansion. Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rešetari oko 4.40 sati. Osim krovišta, u požaru su stradale i prostorije na tavanu i katu kuće.

Kratki spoj na električnim instalacijama sve češće uzrok je brojnih požara, a ujedno i najčešći uzrok požara koji su poharali velike osječke robne kuće. Uz opasnosti od električnih uređaja, odnosno "kratkih spojeva", dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura počela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom.

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri), potrebno je obvezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti bar jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje, ili svake promjene goriva.

- Prilikom korištenja vaših peći ili kamina, vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lako zapaljive stvari), očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta, provjerite i sustav centralnog grijanja kako biste izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade, plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali, a ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah isključite plin - savjetuje Damir Brezić iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Kako dalje iz policije navode, obvezno treba pozvati dimnjačara ako dimnjak dobro ‘‘ne vuče‘‘, kada se u prostoriji glatke površine orošavaju (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova), ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi takav problem može biti povezan s dimnjakom te ako se dimnjak urušava, ili je nešto upalo u njega.

- Zapamtite, samo ispravno izveden sustav grijanja onaj je koji se može koristiti na siguran i pouzdan način - poručuju iz policije.



Sandra Lacić
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike