Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 41-GODIŠNJAKA

Zaprijetio je policajcima
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Vikao je kako ima dvije duge devetke i tri bombe, i da će napraviti p........

Protiv 41-godišnjaka iz Đakova podignuta je optužnica jer je prijetio policajcima. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti 41-godišnjaka da je 15. srpnja ove godine u 8.13, u Đakovu, iz unutrašnjosti kuće počeo vikati na tri policajca koja su došla zbog dojave njegova oca o nasilju u obitelji i rekli mu zašto su došli te zatražili od njega da otvori zaključana vrata kuće i pođe s njima.



- Nećete ući, majmuni, pederi, j**** vam majku. Marš odatle! Uđite ako možete. Sve vas snimam. Ako oštetite vrata, podnijet ću kaznenu prijavu protiv vas, marš! - a potom još i: "Sad idem po ‘kalaša‘ i tebe ću prvog izbušiti i sve ostale. Imam dvije duge devetke i tri bombe, napravit ću pizdariju." Zbog prijetnji policajci su, u strahu za svoj život, odustali od uhićenja. Kada se napokon, nakon oko sat vremena, predao, utvrđeno je da je imao 1,72 promila alkohola u krvi.

Kada je prvi put ispitan pred zamjenicom državne odvjetnice, osumnjičeni je naveo da je s majkom u jako dobrim odnosima i da joj nikada nije prijetio, nego da joj pomaže. Problema ima samo s ocem, koji je naglije naravi, jednog je čovjeka čak izbo nožem. To jutro se posvađao s ocem. Nije mogao spavati od bolova u ruci koje trpi nakon operacije, pa se digao u 4 sata i popio dva-tri decilitra viljamovke. Nije bilo fizičkog sukoba s ocem, svađali su se i ne sjeća se da je prema njemu išao nožem i da mu je prijetio ubojstvom. Sjeća se da mu je rekao da se gubi van i da je kroz prozor izbacio možda dvije očeve majice. Kada je došla policija, nije im dopustio da uđu u kuću i izrekao je te gluposti, za koje se tereti. Žao mu je zbog toga i ispričao se policajcima. Rekao je istražiteljima i kako nije alkoholičar, nikada se nije liječio i jednom tjedno popije koje piće. Napominje da ga otac nije prijavljivao do sada za nasilje i prijetnje, a unatoč njihovim sukobima nije ni on prijavljivao njega.

Iz sudsko-psihijatrijskog nalaza i mišljenja sudskog vještaka vidljivo je da je 41-godišnjak odrastao u disfunkcionalnoj primarnoj obitelji uz oca obiteljskog nasilnika, te se u dobi od 27 godina liječio u terapijskoj zajednici zbog ovisnosti o kokainu. Kada je došlo do prijetnji policajcima, vještak navodi kako je mogao shvatiti što čini i upravljati svojim postupcima, no njegove sposobnosti zbog međuutjecaja poremećene strukture ličnosti i ovisnosti o alkoholu bile su bitno smanjenje. Psihijatar navodi kako je 41-godišnjaku potrebno izreći sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od alkoholne ovisnosti u maksimalno mogućem trajanju, s time da liječenje započne hospitalnim putem zbog uvođenja u terapiju, uključivanja obitelji u terapijski proces, kao i uključivanja okrivljenika u klub liječenih alkoholičara.

Odvjetništvo za 41-godišnjaka traži od suda da ga osudi na godinu dana zatvora tako što se zatvorska kazna neće izvršiti ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike