Kultura
HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE

"Zmajevi koji ne lete" premijera u petak, 22. 10.
Objavljeno 20. listopada, 2021.
Bit će izvedena u sklopu ciklusa "Ctrl Alt HNK", a uključeno je i Ministarstvo unutarnjih poslova

Za petak, 22. listopada, s početkom u 19 sati, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku u koprodukciji s koprivničkim Kazalištem Oberon priprema premijeru predstave "Zmajevi koji ne lete", nastale prema istoimenom romanu za mlade osječke spisateljice Ivane Šojat, u dramatizaciji i režiji Damira Mađarića.



Pozitivan učinak


Predstava će biti izvedena u sklopu ciklusa "Ctrl Alt HNK", namijenjenog ponajprije mladima, sa svrhom nužnog generiranja nove publike kroz programsku ponudu sazdanu od manjih, suvremenih, alternativnih predstava, a u cijelu priču uključeno je i Ministarstvo unutarnjih poslova, rekla je intendantica Dražena Vrselja na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Roman ovjenčan nagradom Ptičica na natječaju za 54. nagradu za dječju književnost i ilustraciju "Grigor Vitez" - kao takav je uvršten u školsku lektiru - progovara o mučnoj temi mladenačke ovisnosti o takozvanim osvježivačima, o traumama do kojih dolazi kada unutar obitelji izostane temeljna komunikacija, ali i o činjenici koliko iskren razgovor može biti pokretač duševnog i fizičkog ozdravljenja.

- Umjetnosti i kazalištu zasigurno je dopušteno progovarati o ovakvim temama i upozoravati na probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, stoga mi je jako drago da smo, u koprodukciji s Kazalištem Oberon, kroz ovakav jedan tematski naslov pronašli zajednički jezik s MUP-om. Vrlo je važno dobro odabrati što će mlada populacija gledati u nacionalnim kazališnim kućama, na način da im određene predstave moraju biti doista shvatljive i razumljive. Na tom smo tragu tražili tekst koji propituje ono što te mlade ljude muči i čega smo svjedoci iz dana u dan, a to je užasno povećan broj mladih podložnih ovisnosti o raznim opijatima i opojnim drogama - rekla je Vrselja.

Ivan Pakšić, voditelj Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske, rekao je da se nada kako će MUP kroz suradnju s HNK-om i priznato djelo kao što je roman "Zmajevi koji ne lete" bitno pridonijeti promicanju ovakvog pristupa usmjerenog na prevenciju ovisnosti kod mladih te postići pozitivan učinak.

Sretna budućnost


Na sceni ćemo gledati Mateu Grabić Ćaćić (srednjoškolka Matea, kći razvedenih roditelja), Davora Panića (psiholog Robert), Tatjanu Bertok Zupković (mama) i Vjekoslava Jankovića (tata), a članovi su autorske ekipe, uz Mađarića, dramaturginja Ivana Klaić, scenografkinja i kostimografkinja Petra Mađarić, autori glazbe Gordana i Miroslav Evačić, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia te Maja Huber, zadužena za scenski pokret.

- Poštujući autoricu, napravio sam predstavu s happy endom, gdje glavna junakinja Matea ode u svoj život i ima neku sretnu budućnost. Dobro je da je tako jer oko nas ima malo previše crnila. Zahvaljujem svima s kojima sam radio "Zmajeve koji ne lete", mislim da smo napravili odličnu predstavu koja će potaknuti na razmišljanje o tome čemu u životu težimo i kuda jurimo - rekao je Mađarić.



Danijel Miklić
tema
MLADENAČKA OVISNOST O OSVJEŽIVAČIMA

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike