Kultura
ZAVRŠENI 27. DANI MILKA KELEMENA U SLATINI

Kulturni brend zaključili vrhunski ruski glazbenici
Objavljeno 19. listopada, 2021.
Nastupio je Moskovski ansambl suvremene glazbe, koji promiče glazbu 20. i 21. st.

Na završnoj večeri 27. međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena nastupio je Moskovski ansambl suvremene glazbe, utemeljen 1990. radi promicanja glazbe 20. i 21. stoljeća. Riječ je o glazbenicima koji surađuju s ruskim i međunarodnim kulturnim zakladama, što ansamblu omogućuje predstavljanje suvremene glazbe širokom krugu publike.



Slatinski koncert počeo je izvedbom skladbe Antuna Tomislava Šabana Quintetto for Clarinet and String Quartet, a slijedile su skladbe Alfreda Schnittkea, Dmitrija Burtseva, Alexeia Sysoeva, Edisona Denisova i Marka Buloshnikova. Premda Moskovski ansambl suvremene glazbe čine neki od najboljih ruskih glazbenika specijaliziranih za modernu glazbu, izdvojili bismo doista dojmljiv nastup Ivana Bushueva, koji je u izvedbi skladbe Marsyas za flautu solo Alexeia Sysoeva pokazao što sve flauta u pravim rukama može, i vrhunski nastup pijanista Mikhaila Dubova u sve četiri skladbe u kojima je sudjelovao, a osobito u skladbama Revisited Dmitrija Burtseva i Watchman’s song Marka Buloshnikova.

Neposredno uoči nastupa ruskih glazbenika velikom broju nazočnih u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta obratio se predsjednik Festivalskog odbora Antonio Brzica rekavši da nikada u Slatini na jednome mjestu nije bilo toliko skladatelja i muzikologa kao na završnoj večeri ovogodišnjeg festivala DMK.

- Stoga, dragi nam gosti, nadam se da ćete svima, svojim prijateljima s kojima surađujete, skladate, prenijeti svoje dojmove o našemu gradu, o našem festivalu, i na taj način ih pozvati da posjete, ili kao izvođači ili kao posjetitelji, naše nadolazeće festivale - rekao je Brzica i zahvalio svima koji su pridonijeli pripremi i realizaciji 27. međunarodnog festivala Dani Milka Kelemena.

Slatinskoj glazbenoj publici obratio se i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban.

- Ovdje je tridesetak naših članova, skladatelja i muzikologa, ali i petnaestak studentica i studenata Muzičke akademije u Zagrebu. Imamo neke zajedničke priče, neke zajedničke agende, prije svega očuvanje lika i djela, naravno i glazbe, Milka Kelemena. Slatina je dala Milka Kelemena, a on je svima nama, i Hrvatskoj, i gradu Zagrebu, ali i nama u Hrvatskom društvu skladatelja, osim puno glazbe koja je ostala iza njega dao i naš najveći festival, to je Muzički biennale Zagreb. Ovdje nam je vrlo ugodno, vjerujem da je većina mojih kolega ovdje prvi put, malo smo obišli grad, čuli smo neku dobru glazbu u Glazbenoj školi, a sada nam je čast i zadovoljstvo da smo na ovom koncertu - rekao je Antun Tomislav Šaban.

Na završnom koncertu festivala s članovima Hrvatskog društva skladatelja bili su i predsjednik HDS-a Mladen Tarbuk, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, članovi Festivalskog odbora, predstavnici Turističke zajednice grada Slatine, Pučkog otvorenog učilišta, Ogranka Matice hrvatske, Zavičajnog muzeja, Slatinskog informativnog centra i drugi. Nastupom Moskovskog ansambla suvremene glazbe završen je glazbeni festival Dani Milka Kelemena, koji je već postao kulturni brend grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, a već su počele i pripreme za sljedeći.



Petar Žarković
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike