Osijek
SMOTRA GLAZBENIH SASTAVA ČEŠKE MANJINE

Česi proslavili 100 godina organizacije u Osijeku
Objavljeno 17. listopada, 2021.
Osijek je u subotu ugostio Smotru glazbenih ansambala u organizaciji Saveza Čeha u Hrvatskoj i Češke besede u Osijeku. Taj događaj održan je u Domu Hrvatske vojske u nazočnosti saborskog zastupnika češke i slovačke manjine Vladimira Bileka te predsjednice Saveza Čeha u Hrvatskoj Ana-Marije Štruml-Tuček. Sam povod da se smotra održi u Osijeku više je nego zanimljiv jer se ona dogodila istodobno sa 100. obljetnicom osnutka Češkoslovačkog saveza u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Zanimljiva je činjenica da je krovna udruga češkog i slovačkog okupljanja u bivšoj državi nastala upravo u Osijeku. Jedan od razloga za to je i dobra organiziranost osječkih Čeha i Slovaka u Osijeku koji 1914. osnivaju Češkoslovačku općinu, praktički u vrijeme kada ta država uopće nije postojala. Prve češke organizacije u Osijeku nastaju 1911. (Gornji grad) i 1913.(Donji grad). Čehoslovački savez osamdesetih mijenja naziv u Savez Čeha i Slovaka, a nakon raspada njihove zajedničke države hrvatski Česi i Slovaci organiziraju vlastite manjinske organizacije u Hrvatskoj. Ove detalje pomoglo nam je rasvijetliti prvih dvoje ljudi u Češkoj besedi Osijek, Vladimir Grgošević i Vlasta Šabić, te saborski zastupnik Vladimir Bilek. Povijest Osijeka obogatilo je više pojedinaca češkog podrijetla poput arhitekta Antuna Slavičeka. Prvi inženjeri novoosnovane šećerane u našem gradu bili su Česi, a 1931. češki poduzetnik Tomáš Baťa u Vukovaru izgradio je svoju tvornicu koja se od 1945. zvala Kombinat gume i obuće Borovo. Doznajemo kako se njegovo prezime zapravo čita Batja jer slovo t prati i apostrof.

Na smotri je nastupilo devet glazbenih ansambala Čeških beseda iz Osijeka, Doljana, Gornjeg Daruvara, Kaptola, Lipovljana, Prekopakre, Daruvarskog Brestovca i Garešnice te Češke obeci iz Bjelovara. Prema riječima zastupnika Bileka, Čeha je u Hrvatskoj 10.500, a Savez Čeha sa sjedištem u Daruvaru okuplja 30 organizacija. D.Celing
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike