Osijek
PRVI SAJAM GRAMOFONSKIH PLOČA U OSIJEKU

Najskuplji vinil prodavao se po cijeni od čak 1500 kuna!
Objavljeno 18. listopada, 2021.
Prostor natkrivenog trga kod Eurodoma ispunilo je 20 prodavača i više stotina kupaca

Prvi sajam gramofonskih ploča, održan u subotu u natkrivenom prostoru trga kod poslovno-trgovačkog centra Eurodom, pokazao se punim pogotkom jer je okupio mnoštvo Osječana. Sve njih okupila je ljubav prema glazbi, odnosno prema vinilnim nosačima zvuka koji su nakon višegodišnje stanke ponovno ušli u modu. U trenutku kada smo došli sa zvučnika se mogla čuti pjesma "A Message To You Rudy" iz 1979. britanske skupine The Specials, jednog od ključnih predstavnika ska pokreta.



Iako je vinilna ploča bila popularna cijeli niz desetljeća prije nego što su je devedesetih zamijenili kompaktni disk i drugi digitalni glazbeni formati kao što su mp3, flac ili streaming, cijelim događajem prevladavao je duh osamdesetih. Naime, većina ponuđenih gramofonskih ploča bila je iz tog vremena. Pred znatiželjnom publikom koju su uglavnom činili mlađi ljudi studentske dobi osvanuli su mnogi zaboravljeni izvođači iz vremena bivše države kao i albumi izvođača koji već jako dugo nisu aktivni. Taj duh nostalgije prema starim vremenima bio je u oštroj opreci s futurističkim izgledom prostora koji čini kompleks Eurodoma.

Na naše pitanje jednom od organizatora ovog događaja, Deanu Schönfeldu, je li moguće na sajmu bar ispod pulta dobiti i poneki kompaktni disk, on je takvu mogućnost odlučno odbacio rekavši kako ovo nije nekakav sveopći sajam nosača zvuka, nego samo vinila. I doista, na cijelom sajmu nismo vidjeli ni jedan jedini CD. Na sajmu je sudjelovalo više od 20 izlagača iz Osijeka i okolice, a jedan je entuzijast sa svojom kolekcijom doputovao čak iz Zrenjanina-Velikog Bečkereka u Banatu, dokazujući kako glazba i ljubav prema vinilima ne poznaju granice među državama. Prvi sajam gramofonskih ploča organizirala je udruga Volim gramofonske ploče iz Osijeka, osnovana nedavno upravo sa svrhom promicanja slušanja glazbe na vinilnom formatu i priređivanja ovakvih sajmova. Udrugu su osnovali Dean Schönfeld, Danijel Brkić, Neven Kordić, Dalibor Čupić, Goran Barić i Drago Rukavina. Prostor kod Eurodoma izgledao je poput košnice. Kroz subotnji sajam prošlo je više stotina zaljubljenika u glazbu.

- Kada smo se okupili prije šest mjeseci i osnovali udrugu, nismo uopće očekivali ovakav odaziv prodavača i kupaca. Moram naglasiti da smo sve ovo napravili bez ijedne lipe, znači - sve smo ovo napravili na dragovoljnoj bazi. Zahvalni smo što nam je Turistička zajednica grada Osijeka na čelu s Tajanom Ruguljom izišla u susret ustupivši nam prodajne klupe, Eurodom nam je također ustupio svoj prostor, a idejno rješenje za plakat napravio je moj prijatelj Tihomir Ravlić. Dobili smo i potporu medija koji su ovaj događaj najavili. Ovdje se okupilo više od 20 izlagača iz Osijeka, Vinkovaca, Zagreba, Slavonskog Broda, a jedan je stigao iz Srbije. Možemo reći da smo ne samo prvi sajam gramofonskih ploča u Osijeku, nego i prvi međunarodni sajam vinila u Hrvatskoj - ističe Schönfeld.

Mnoge smo sudionike ovog sajma pitali zašto treba dati prednost slušanju gramofonske ploče u odnosu prema blagodatima digitalnih formata, uključujući i omraženi kompaktni disk. Odgovori su bili različiti. Jednima se sviđa fetiš vađenja ploče iz kartonskog omota, brisanje vinila i igle, pa čak i gledanje u ploču koja se vrti. Drugi su nam rekli kako analogni zapis s gramofonske ploče ima topliiji, potpuniji zvuk. Cijene gramofonskih ploča bile su od 20 do 1500 kuna. Onu najskuplju nismo pronašli, ali smo zato u ruci držali album "Never Mind the Bollocks, Here‘s the Sex Pistols" iz 1977. britanske punk-skupine Sex Pistols, otisnut u Francuskoj, koji je njegov prodavač procijenio na 1000 kuna. Većina ploča ipak se mogla dobiti za otprilike 50 kuna. Visoke cijene postizali su i albumi iz vremena bivše države nekih sastava koji su kasnije postali kultni kao što su EKV ili Haustor.




Draško Celing
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike