Novosti
NASTAVA POČINJE VEĆ U STUDENOME

Za Državnu vatrogasnu školu prijavu poslalo 369 kandidata
Objavljeno 18. listopada, 2021.

Za školovanje u Državnoj vatrogasnoj školi prijavilo se 369 kandidata. Državna vatrogasna škola na svojim je mrežnim stranicama zaključno s 10. listopada prikupljala podatake o broju zainteresiranih polaznika programa prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i za zanimanje vatrogasni tehničar. Državna vatrogasna škola ima podružnice u Splitu, Rijeci i Osijeku te u Zagrebu, gdje se nudi i mogućnost smještaja polaznika.



Zanimanje za pohađanje programa u Zagrebu iskazalo je 167 osoba, od kojih s uslugom smještaja za program vatrogasca 48 osoba, za program vatrogasnog tehničara 30 osoba, bez usluge smještaja za program vatrogasca 51 osoba, a za program vatrogasnog tehničara 36 osoba. Za podružnicu Osijek interes je iskazala 61 osoba, od kojih za program vatrogasca 29 osoba, a za program vatrogasnog tehničara 32. Među njima, pet su prijava poslale žene. Za podružnicu Split interes je iskazala 91 osoba, od kojih za program vatrogasac 45, a za program vatrogasni tehničar 48 osoba. Za podružnicu Rijeka interes je iskazalo 48 osoba, od kojih za program vatrogasac 26, a za program vatrogasnog tehničara 22 osobe.

Kako navode iz Državne vatrogasne škole, sukladno s Pravilnikom o standardima i normativima te načinu i postupku utvrđivanja ispunjenosti uvjeta u ustanovama za obrazovanje odraslih, u obrazovnoj skupini programa srednjoškolskog obrazovanja mogu biti najviše 24 polaznika.

- Slijedom navedenog, u tu svrhu su se i provodile pretprijave, kako bi se sukladno s prostornim, kadrovskim, materijalnim, vremenskim i financijskim uvjetima potrebnim za izvođenje nastave mogla donijeti odluka o upisu u program prekvalifikacije odnosno programe prekvalifikacije te organizirati provođenje tjelesne provjere i psihologijskog testiranja. Uzimajući u obzir epidemiološke mjere i zahtjevnost provođenja testiranja, prije upisa, a nakon donošenja odluka o upisima (kojima će se utvrditi točan broj polaznika po programima i po mjestima provođenja nastave) provest će se tjelesna provjera i psihologijsko testiranje. Tjelesna provjera obuhvaćat će mjerenje sklekova, skoka u dalj iz mjesta, skijaških čučnjeva, trbušnjaka, odnosno podizanja trupa, te Cooperov test (trčanje 12 minuta). Potrebno je utvrditi hoće li se uz rezultate ostvarene tjelesnom provjerom i psihologijskim testiranjem vrednovati i opći uspjeh završenog srednjoškolskog obrazovanja ili će se provoditi testiranje znanja. Odluku će svakako donijeti Upravno vijeće - doznajemo od Matee Novosel, privremene ravnateljice Državne vatrogasne škole.

Državna vatrogasna škola, koju je osnovala Republika Hrvatska, pravni je sljednik Vatrogasne škole - ustanove za obrazovanje odraslih.Kako doznajemo od Zdravka Cvenića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, teorijski dio nastave na ovom području, odnosno opći predmeti, održavat će se u učionicama u Đakovu i Valpovu, a praktična nastava, kao i priprema za nju, provodit će se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek. Dio nastave odradit će se i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Našice.

Na mrežnim stranicama, gdje je bio objavljen i obrazac za podnošenje prijava, bit će objavljen poziv za testiranje, s naznakom mjesta i vremena te popis dokumentacije koja se treba priložiti prijavi. Početak nastave najavljen je već za studeni.



Sandra Lacić
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

Najčitanije iz rubrike