Zdravlje
JEDINSTVENI PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

"Školski obrok za sve" osigurava besplatan obrok u školi svim osnovnoškolcima
Objavljeno 16. listopada, 2021.

Jedinstveni je projekt u Hrvatskoj, a provodi ga Osječko-baranjska županija, pod nazivom “Školski obrok za sve”, s ciljem osiguravanja besplatnog obroka u školi svim osnovnoškolcima.


Ideju projekta predstavio je aktualni župan Ivan Anušić još u vrijeme predizborne kampanje kada su novinske stupce punile priče o gladnoj djeci u školi u Baranji. Projekt je pripremljen prve godine mandata u jesen 2017. godine, a zaživio je već u siječnju 2018. godine. Do tada je Osječko-baranjska županija kao i brojne druge županije provodila europski projekt u okviru Poziva osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva sukladno dohodovnom cenzusu roditelja, no “Školskim obrokom za sve” djeci je osiguran besplatan obrok bez obzira na obiteljska primanja. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 posto, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija.


Krajnji korisnici su učenici 71 osnovne škola, odnosno više od 18.000 osnovnoškolaca. U 2019. godini, koja je najrelevantnija, s obzirom na to da je nakon nje nastupio COVID, izdvojeno je 10 milijuna kuna proračunskih sredstava, a za sljedeću, 2022. godinu planiran je utrošak 11,5 milijuna kuna. Osnovna ideja pri pokretanju cijele priče bila je povezati lokalne OPG-ove i njihove proizvode donijeti na stol osnovnoškolcima, kako bi na taj način imali bar jedan topli obrok dnevno, a u isto vrijeme osnaživati domaće proizvođače i prerađivače hrane. Osječko-baranjska županija obiluje plodnim poljima na kojima obiteljski gospodarstvenici uzgajaju zdravo i ukusno voće i povrće, a zahvaljujući ovom projektu te se namirnice sada mogu, nekoliko puta tjedno, pripremati najmlađima. Ranijih godina školska se prehrana uglavnom sastojala od pekarsko-mliječnih proizvoda, međutim taj se trend sada mijenja i razmišlja se o nutritivnoj vrijednosti školskih obroka. Povratne informacije s terena, kako od lokalnih OPG-ovaca tako i od učenika, govore u prilog tome da je projekt izvrsno prihvaćen te da donosi obostranu korist.

Svježe pripremljena hrana temelj je zdravlja, a namirnice koje se poslužuju u školama imaju sljedivost od polja do stola. Inače, u projekt su uključene različite skupine poljoprivrednih gospodarstvenika, pa se tako na meniju mogu naći domaći sirevi, pasterizirano mlijeko i voćni jogurti iz minisirana, ali i domaći mesni proizvodi poput sarmi, punjenih paprika, ćufti i pljeskavica koje proizvođači sami pripremaju i svježe dovoze nekoliko puta tjedno. Ovako organiziran sustav prehrane velika je pomoć i za kućni budžet pa roditelji, osim osiguranog besplatnog obroka, znaju da djeca ujedno jedu zdravu, kvalitetnu i domaću hranu. Korak dalje otišli su u OŠ Ante Starčevića Viljevo, u kojoj učenici u svom povrtnjaku sami uzgajaju namirnice, sudjeluju u sjetvi, ubiranju plodova i općenito brizi za nasade, čime zaokružuju ciklus proizvodnje hrane, a sav organski otpad i kompostiraju. Uz to, pobrinuli su se i za prijevoz skuhanih obroka u područne škole.

Od velike koristi ovom će projektu biti i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je jedan od strateških projekata Osječko-baranjske županije. Njime će se osigurati skladištenje voća i povrća lokalnih poljoprivrednih gospodarstvenika potrebnih za školsku prehranu te će se razvijati lokalno tržište, ali i smanjiti lanac opskrbe, čime će veći dio domaćih proizvoda ostati na području županije. To je garancija još svježijeg i kvalitetnijeg proizvoda. Budući RDC će imati i liniju za ekološku proizvodnju, a dugoročni cilj besplatne školske prehrane i izgradnje Regionalnog distribucijskog centra je da sva prehrana osnovnoškolaca bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna. Uz osnovne škole, plan je namirnice distribuirati i đačkim domovima, domovima za starije i nemoćne, Kliničkom bolničkom centru Osijek i svim drugim ustanovama s područja županije koje za to budu imale potrebu.


Konačno, cilj je Osječko-baranjske županije konstantno i kontinuirano unaprjeđivati kvalitetu školskih obroka u nutritivnom i kvalitativnom smislu kao i poticati lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njihovu proizvodnju domaćih namirnica te sljedivost proizvoda od polja do stola.

Nada Prisuda
Najčitanije iz rubrike