Kultura
U POVODU MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA

"Dodirom do umjetnosti": Izložba akademskog kipara Mladena Mikulina u Vukovaru
Objavljeno 16. listopada, 2021.

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba akademskog kipara Mladena Mikulina pod nazivom “Dodirom do umjetnosti”. Pri osmišljavanju koncepcije ove izložbe skulptura polazište je bilo da ona bude dostupna svim posjetiteljima, uključujući i osobe s invaliditetom. Budući da slijepe i slabovidne osobe svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti. Izložba je opremljena i legendama sa slikovnim pismom, čime je i gluhim i nagluhim osobama omogućeno da se upoznaju sa životopisom predstavljenih osoba, poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona. Naglasak je stavljen na skulpture poznatih Vukovaraca; Juraja Njavre, Siniše Glavaševića i Renea Matoušeka. Mikulin je naveo kako je ideju za ovakve skulpture dobio iz Muzeja grada Zagreba s kojim surađuje više od osam godina.- Slikani i crtani eksponati nisu pristupačni slijepim osobama i nužno ih je predstaviti u taktilnoj formi. Ovo je humani odnos prema ljudima koji su nepravedno izopćeni. Družeći se sa slijepim osobama utvrdio kako oni uopće nisu ćoravi. Dapače, ćorave sam u velikom postotku sreo kod onih koji uopće nemaju dioptriju - rekao je autor, naglasivši kako je imao veliku tremu kada je počeo raditi za slijepe osobe.

Vesna Leiner, muzejska savjetnica i pedagoginja u Muzeju grada Zagreba, naglasila je kako suradnja dva muzeja dugo traje, a nakon što je izložba koncem prošloga tjedna zatvorena u Zagrebu, odlučili su je predstaviti Vukovarcima, s obzirom na to da je Mikulin već radio skulpture za brojne vukovarske institucije.

- Izložba je rezultat suradnje autora s našim muzejom na njegovoj prilagodbi invalidnim osobama, poglavito slijepim i slabovidnim, pa smo cijeli postav prilagodili upravo njima i osobama u invalidskim kolicima. Mikulin nam radi i 3D prezentacije predmeta i replike. Legende o svim predmetima su i na znakovnom jeziku za ljude oštećenog sluha, a i ubuduće ćemo raditi na dostupnosti svim društvenim skupinama - navela je.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, izjavila je kako je ova izložba povezala dva muzeja, ali i umjetnika koji je radio skulpture Vukovaraca koji su ostavili pečat u Domovinskom ratu.

- Naš je susret s Mikulinom vezan uz održavanje prve velike prezentacije hrvatskih likovnih umjetnika u Vukovaru 2005. godine. Tada je među stotinu umjetnika sudjelovao i Mikulin sa skulpturom ptice koja je na simboličan način govorila o našem povratku u grad i nadama nakon povratka. Između ostaloga, izradio je i veliki reljef Svetog Bone koji se nalazi u Franjevačkom samostanu - rekla je Marić.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 10. studenoga, u radno vrijeme muzeja, a najavljen je i dolazak udruga slijepih te gluhih i nagluhih osoba iz Vinkovaca i Osijeka. D.KorpošDragana Korpoš
Možda ste propustili...

PRIJENOS UŽIVO NA YOUTUBE KANALU

Koncerti za 100 godina osječke Glazbene škole

KONCERT KVARTETA TURANGALILA

Promiču hrvatsku suvremenu glazbu

PETAR BUKOVAC IZDAO KNJIGU "PTSP - NA RUBU SMRTI I LUDILA"

Moja je knjiga postala javna ispovjedaonica moga života

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONCERT KVARTETA TURANGALILA

Promiču hrvatsku suvremenu glazbu

2

GRADSKO KAZALIŠTE

Osječki studenti izložili su svoje lutke u Požegi

3

"ORAŠAR" U PROGRAMU HNK-A U OSIJEKU

Tri puta u studenome i devet puta u prosincu