Osijek
MOŠH! TEHNOLOŠKI VIKEND

Ojačati kreativne industrije
poput gaming industrije
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Vulin: Mislim da će se puno toga pozitivnog izroditi iz ovog događaja, možda neki novi startupi

Mošh! tehnološki vikend, manifestacija u organizaciji Poduzetničkog inkubatora BIOS i Osijek Software Cityja, koja se uz pokroviteljstvo Grad Osijeka održava u sklopu prekograničnog projekta CB NET (Cross-Border Regional Creative Business Networking), s ciljem jačanja sektora kreativnih industrija s posebnim naglaskom na gaming industriju, u petak je otvorena u Kulturnom centru Osijek.Projektni su partneri iz Republike Srbije Poslovni inkubator Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Vrijednost projekta je 378 tisuća eura, od čega 85 posto financira Europska unija, a ostatak prijavitelj projekta. Projekt je započeo 1. listopada 2019., a trajat će do 31. ožujka 2022. godine. Uz brojna predavanja domaćih ICT stručnjaka i okrugli stol pod nazivom "Razvoj i funkcioniranje kreativne i gaming industrije", u sklopu manifestacije održava se i hackathon, 24-satno natjecanje u rješavanju ICT izazova.

- Okupili smo sedam timova koji imaju zadatak u 24 sata riješti izazov koji su im zadali naši ICT stručnjaci, a pobjednika ćemo proglasiti u subotu. Timove čine ICT tvrtke iz naše sredine i jedna tvrtka iz Novog Sada, a zadatak im je riješiti jedan izazov vezan uz grad Osijek. Zadaci su složeni i timovi će se morati dobro potruditi. Pripremili smo i bogate nagrade, za prvo mjesto 10.000, za drugo 5000 i 2000 kuna za treće mjesto - rekao je direktor BIOS-a Marko Eljuga.

Program se odvija s obje strane granice, a po završetku će se kreirati ICT mreža, koju će činiti polaznici programa te poduzetnici iz ICT sektora. Zadovoljan još jednom potvrdom Osijeka kao grada s vrlo razvijenim ICT sektorom bio je i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

- Prije svega čestitke BIOS-u i Osijek Software Cityju na organizaciji ovog događaja, još jednog u nizu koji potvrđuje snagu naše ICT scene. Posebno mi je drago što grad Osijek prati trendove, jer glavna je tema kreativna i gaming industrija, odnosno videoigre koje se ponekad promatraju iz negativnog rakursa, kao gubljenje vremena, međutim, danas se ogromna financijska sredstva vrte upravo u toj industriji i drago mi je da i mi idemo ukorak s time te pokušavamo biti središte i tog dijela kreativne industrije u Republici Hrvatskoj. Uz naše stručnjake i one mlade koji će se natjecati na hackathonu, mislim da će se puno toga pozitivnog izroditi iz ovog događaja, možda neki novi startupi na koje ćemo biti ponosni - rekao je Vulin.
Ivan Alilović
UMREŽAVANJE I JAČANJE ZAJEDNICE
Ideja za naziv manifestacije "Mošh! tehnološki vikend" proizišla je iz rečenice koju često čujemo od bliskih osoba kada smo suočeni s velikim izazovima, a glasi "Mo‘š ti to", otkrio nam je Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City.

- Osim što sam hackathon sa sobom nosi priču o razvoju nekakvog proizvoda, gdje sudionici pri rješavanju izazova ispituju granice svojih potencijala, najbolja je stvar umrežavanje ljudi, upoznavanje novih kolega i jačanje zajednice - rekao je Tomić.

Riječ hackathon spoj je riječi "hack" i "marathon", a označava događanje u trajanju od nekoliko sati do tjedan dana, na kojem kompjutorski programeri i drugi mladi stručnjaci osmišljaju inovativna rješenja na zajedničku temu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠEN PROJEKT RUTA DIVLJEG DUNAVA U OPĆINI BILJE, VRIJEDAN 412.141 EURO

Nove turističke atrakcije u Bilju

2

OTVORENO KLIZALIŠTE

Na led u jednoj smjeni može do stotinu klizača

3

OSJEČKOM LIJEČNIKU "MEDICINSKI OSCAR"

Matej Šapina: Ovo mi je najdraža nagrada do sada