Regija
U PODUZETNIČKOJ ZONI "SJEČINE" U ŽUPANJI

Pojedini kupci ni nakon 15 godina nisu počeli gradnju
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Grad trenutačno nema ni jednog hektara koji bi mogao ponuditi investitoru
ŽUPANJA - Zaustavljanje negativnih trendova, razvoj gospodarstva, oživljavanje poduzetničke zone, privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta istakuti su kao prioriteti gradskih čelnika, koje nakon preuzimanja vlasti nije dočekala nimalo ohrabrujuća situacija na terenu.

Od 500-tinjak hektara, na koliko se prostire područje planirano za gospodarsku namjenu, Grad Županja, ustvrdio je gradonačelnik Damir Juzbašić, u svome vlasništvu nema ni hektar zemljišta koji nije opterećen sudskim sporom i koji bi mogao ponuditi zainteresiranim investitorima. Stoga se kao jedino rješenje nametnulo osnivanje nove poduzetničke zone, na površini od 30 hektara, istočno od državne ceste D55, Vinkovci - Županja.

Postojeća poduzetnička zona Sječine prostire se na više od 60 hektara, a u prvoj je fazi infrastrukturno opremljeno i prodano 20 hektara. Na 13 prodanih parcela izgrađeno je samo pet objekata, a rade tek tri poslovna subjekta, među kojima je najveći tvornica peleta Šišarka.

Nova zona


Preostala 44 hektara opterećena su privremenom mjerom zabrane otuđenja i opterećenja u korist Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka zbog različitog tumačenja odredbe ugovora koja se odnosi na povrat dijela novca od prodaje parcela državi. Rok u kojemu bi sudski sporovi uz koje je ta privremena mjera vezana mogli biti gotovi i zabilježba skinuta, neizvjestan je, pa se kreće u osnivanje nove zone.

Na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Damir Juzbašić podnio je izvješće o stanju nekretnina u Poduzetničkoj zoni Sječine. Priča je počela 2006., kada se krenulo u prodaju parcela investitorima preko javnog natječaja, a odluku o cijeni donijelo je tadašnje Gradsko poglavarstvo Županje i ona je iznosila 20 kuna po četvornome metru za proizvodnu djelatnost i 25 kuna po kvadratu za uslužnu djelatnost. Kupoprodajni ugovori imaju ugovoreni rok za izgradnju gospodarskog objekta dvije godine od dana sklapanja ugovora, uz maksimalno dopušteno prekoračenje od tri mjeseca. A u roku od 60 dana nakon isteka roka za izgradnju kupac je bio u obvezi započeti proizvodnju. U slučaju povrede ugovorenih obveza, jasno je naznačeno, kupac se obvezao Gradu plaćati ugovornu naknadu štete u iznosu od 15 eura za svaki dan sve dok povreda obveze traje, ili prodavatelj može pismeno obavijestiti kupca da se ugovor smatra raskinutim jer kupac nije poštovao preuzete obveze. Ugovori su dobro napravljeni, Grad je u njih ugradio dobre pravne instrumente osiguranja, ali oni nisu korišteni. I umjesto da poduzetnička zona, što se od nje i očekivalo, postane okosnica gospodarskog razvitka Županje, priča je krenula u drugom smjeru, pa ni nakon 15 godina zona nije zaživjela.

Pasivnost Grada


O pravnoj strani sklopljenih kupoprodajnih ugovora govorio je županjski odvjetnik Hrvoje Miličević. Uzevši u obzir, kako je kazao, objektivne okolnosti i vrijeme krize, upozorio je na pasivnost gradske vlasti i nekorištenje raspoloživih mogućnosti i alata koji su bili jasno napisani u korist Grada, ali godinama se nije djelovalo. Ustvrdio je da je naplatom penala Grad mogao uprihoditi jako puno novca, ali to sada više nije moguće jer je nastupila evidentna zastara, ali da za raskid ugovora još ima prostora.

- Tek se 2014. započinje revizija poduzetničke zone, kada Grad produžuje rokove izgradnje do 2018. godine. Tim se zaključkom gradonačelnika obvezalo da sklopi anekse tih ugovora, ali to nije učinjeno, što povlači ozbiljan problem jer je u baznom ugovoru navedeno da sve odluke i obveze koje će biti donesene moraju u pisanom obliku biti potpisane od obje strane. Tu se javlja pravna praznina koja se može tumačiti na razne načine – objasnio je Miličević. Napomenuo je da se uvijek može pokrenuti sudski spor, ali je upozorio na velik rizik, neizvjesnost njegova ishoda i vrlo visoke troškove za Grad koji mogu nastati tijekom nekoliko godina trajanja spora.

- Već smo započeli pregovore s nekim vlasnicima parcela, sudski postupci ne samo što su skupi nego nam i apsolutno nisu u planu. Idemo u novu poslovnu zonu i na neki način očekujemo revitalizaciju čestica u postojećoj zoni - zaključuje gradonačelnik Damir Juzbašić.

Zemljište za novu zonu država će darovati Gradu Županji.



Marija Lešić Omerović
VLASNICI PARCELE PRODAVALI TREĆIM OSOBAMA
Odvjetnik Hrvoje Miličević smatra da se trebalo djelovati ranije i raskidati ugovore jer dugogodišnja pasivnost, nezaključivanje aneksa ugovora i promjena vlasnika dovode Grad u tešku poziciju. Podsjeća da u baznom ugovoru stoji da se zemljište, ako kupac ne ispuni svoju gospodarsku djelatnost, prebacuje na Grad uz izjavu javnog bilježnika da ondje nije napravljeno ništa. Grad je, kazao je, mogao vrlo jednostavno prebaciti vlasništvo na sebe jer je tu načinjena ugovorna šteta, a parcele ponuditi drugim poduzetnicima, koji bi bili spremni pokrenuti gospodarsku djelatnost. “Ništa nije učinjeno. Dapače, brisale su se zabilježbe i zabrane otuđenja nekretnine i onda su ti subjekti trećim osobama sami prodavali zemlju, što za Grad nije dobro”, zaključio je.

Odvjetnik Miličević napominje da Grad nije pokušao naplatiti ni penale niti raskinuti ugovore s kupcima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana