Regija
ISTRČALE SU GA I LEGENDE

Osmi Đurđenovački maraton: 2022. vraća se kultna ulična utrka
Objavljeno 15. listopada, 2021.
Đurđenovac će ponovno biti domaćin 80-ih popularnog polumaratona, koji će se trčati u duljini od 21 kilometra
ĐURĐENOVAC - Proljeće 2022. godine trebalo bi biti uzbudljivo za hrvatski i đurđenovački sport jer se na scenu vraća Đurđenovački maraton, ulična utrka koja je bila prepoznatljiva po sudionicima i sportskim uspjesima u prijeratnom razdoblju.

Nakon što je osamdesetih godina prošlog stoljeća Đurđenovac u sedam navrata bio domaćin cestovne utrke, ponovno će biti u središtu pozornosti ljubitelja trčanja. Naime, u ožujku sljedeće godine, u sklopu Dana općine Đurđenovac i blagdana sv. Josipa, organizirat će se VIII. Đurđenovački maraton. Idejni začetnik projekta Igor Topalović najavljuje da se sprema vrhunski sportski, ali i kulturni i zabavni događaj.

- Organizirat će se natjecanje u nekoliko trkačkih disciplina. Polumaraton u duljini od 21 kilometra, utrka građana u duljini od pet kilometara i dječja utrka. Ruta polumaratona odabrana je kao kružna (Đurđenovac - Našice - Đurđenovac), potpuno je asfaltirana i nema uzbrdica. Utrka građana i dječja utrka trčale bi se ulicama Đurđenovca. Tijekom trajanja i nakon natjecanja predviđen je kulturno-zabavni program uz odlične bendove – navodi Igor Topalović. Dodaje da događaj već sada podržavaju brojne udruge, klubovi i društva s područja Općine Đurđenovac, ali i s područja Grada Našica. Logističku potporu samoj organizaciji utrke pružio je i Tomislav Gall, predsjednik Udruge rekreativnog trčanja Nexe Team iz Našica. Održan je prvi sastanak Organizacijskog odbora s novim/starim predsjednikom Tomislavom Mikulićem. Organizatori očekuju pomoć mnogih volontera, a pripremaju još mnoga iznenađenja za publiku.

Važno jamstvo koje bi trebalo omogućiti vrhunsku organizaciju ovog velikog događaja dala je Općina Đurđenovac. Načelnika općine Hrvoja Topalovića raduje povratak kultnog Đurđenovačkog maratona te najavljuje dolazak popularnih sportaša na samo otvaranje utrke. Ujedno se nada da će Đurđenovčki maraton postati tradicija.

- Dobro je da se pozitivna sportska atmosfera stvara u Đurđenovcu te sam siguran da će Đurđenovački maraton biti sjajno organiziran i da neće proći bez odjeka među trkačima - kaže načelnik Hrvoje Topalović.

Osmi Đurđenovački maraton teško da će nadmašiti popularnost prethodnih. Naime, ova cestovna utrka, prema izjavama nekadašnjih pobjednika, bila je jedna od najatraktivnijih i najbolje organiziranih utrka u bivšoj Jugoslaviji. Okupljala je sjajne trkače s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Mađarske.

– Utrku su istrčale mnoge trkačke legende, brojni olimpijci i sudionici svjetskih prvenstava u atletici poput Franje Mihalića, Dragana Isailovića, Safeta Badića, Pala Skenderovića, Vladislava Špajzera, Vukosava Trebješanina, Božidara Babića, Damira Černića, Igora Šalamuna, Mirkoa Vindiša, Srečka Končine, Geze Grabara, Drage Miličića, Mladena Hodaka, Mladena Balažića, Elvira Rakipovića, Ive Balena… Od "domaćih" trkača valja istaknuti Zvonimira Mikašeka, Slavka Žagara, Krešimira Žagara, Tihomira Kolembusa, Nenada Čačića i Marinka Đakovca. Neki od spomenutih trkača više nisu među živima, ali ih ljudi još uvijek pamte – ističe Igor Topalović.

Uz spomenute zvijezde u trčanju, Đurđenovački maraton podržale su poznate osobe iz sporta poput Matije Ljubeka, Slobodanke Čolović i Milke Babović, koje su ujedno bile i promotori. Đurđenovački maraton nakon sedam godina održavanja i unatoč velikom zanimanju trkača prekinut je zbog ekonomske krize i financijskih problema glavnog sponzora, Drvnoindustrijskog kombinata Đurđenovac.



Snježana Fridl
Đurđenovac imao i Atletski klub
Đurđenovac je oduvijek bio rasadnik vrhunskih sportaša, a u svojoj povijesti može se pohvaliti i atletskom tradicijom. Naime, nedugo nakon izgradnje sportskog stadiona, 20-ih godina 20. stoljeća, oko nogometnog igrališta napravljena je i atletska staza. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije djelovao je Atletski klub, a nakon Drugog svjetskog rata bavljenje atletikom nastavljeno je u okviru Društva za fizičku kulturu Partizan.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike