Regija
PROSLAVLJENO 140 GODINA PRVOG IGRANJA TENISA U RH I 40 GODINA TENISKOG KLUBA „ŽUPANJA 1881“

Županjci su prvi u Hrvatskoj, 1881., zaigrali tenis!
Objavljeno 14. listopada, 2021.

Vezani članci

PROSLAVA RESPEKTABILNIH SPORTSKIH JUBILEJA

Prvi tenis u RH igrao se u Županji, prije 140 godina

Svečanom sjednicom Teniskog kluba „Županja 1881“, dodjelom zahvalnica zaslužnima i otvorenjem prigodne izložbe, u Županji je danas obilježeno 140 godina prvog igranja tenisa u Republici Hrvatskoj i 40 godina županjskog teniskog kluba. O njegovom radu, sve brojnijem članstvu i aktivnostima govorio je predsjednik Ante Stipica, a čestitke je, uz gradonačelnika Damira Juzbašića, uputila i Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza.


- Izuzetno mi je drago danas biti u Županji jer ovo je stvarno jedan veliki jubilej za cijeli hrvatski tenis i jednu kulturu donesenu prije 140 godina. Moramo biti ponosni i voditi brigu o tome da se ovo što više promovira, da se naprave novi iskoraci, jer ako se tenis igrao prije 140 godina, to zaslužuje jednu lijepu priču i povijesnog i turističkog karaktera i, dapače, jednog sportskog rada kojeg ovaj klub diže", poručila je.

Gradonačelnik Juzbašić ponosno je ustvrdio da su Županja, kolijevka nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj, i Županjci u mnogočemu prvi i da se imaju čime dičiti. Poručio je da Teniski klub "Županja 1881" ima i uvijek će imati potporu Grada, te da ga jako veseli sve masovnije članstvo i sve veći interes građana za tenis.


U ime nagrađenih zahvalio je Matej Janković. Čestitike Županjcima uputio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je s velikom pozornošću razgledao izložbu autorice Matee Bašić iz Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera,  koja će od sutra pa sve do 3. studenog biti postavljena na trgu u Županji. Kazao je da mu je izuzetno drago što su dobre stvari koje su dolazile u ovaj kraj vezane uz šumu i šumare, na što je on osobno, kao šumar, vrlo ponosan.
Izrazio je nadu da će ovu izložbu vidjeti u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire.

Izložba, popraćena katalogom na 50-ak stranica, donosi prikaz povijesti razvoja Županje koncem 19. stoljeća kada u ovaj, do tada tihi i zabačeni kutak Hrvatske, dolaze engleski industrijalci. Privučeni bogatim slavonskim šumama Spačvanskog bazena razvijaju snažnu drvno-prerađivačku industriju. Donijeli su i značajne kulturološke promjene, običaje te sve aktivniji društveni i sportski život. U jesen 1881., Županjci su, pored nogometa, upoznali i tenis koji su iza tvornice tanina, na igralištu visoko ograđenom hrastovim daskama, igrali mladi upravitelji i dioničari iz Engleske.

U povodu 100-te godišnjice prvog igranja tenisa na ovim prostorima, održane 15. svibnja 1982. godine, Županja je dobila prve teniske terene, a  9. listopada 1982. utemeljen je i TK ''Županja 1881''.

U drugom dijelu izložbe predstavljeno je njegovo djelovanje, najznačajniji uspjesi i doprinos u razvoju teniskog sporta grada Županje, od osnutka do danas.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

GRAĐANSKO DRUŠTVO ''MOJI VINKOVCI''

Nagrade zaslužnim građanima Vinkovaca

POVEĆALI DNEVNE KAPACITETE PRERADE RIBE

Pogon vrijedan pet milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZIŠLI U SUSRET ULAGAČIMA

Mijenjali Prostorni plan
zbog najave novih investicija

2

GODIŠNJICA AKCIJE "TORJANCI 91."

Vojna akcija koju
pamte generacije

3

KURIOZITET IZ 1945. I VREMENA POMOĆI UNRRA-E

Snimka ratnoga bunkera
u središtu Đakova u
američkom vojnom arhivu