Regija
NA TEMELJU UREDBE O USLUŽNIM PODRUČJIMA

Komunalac Županja postaje podružnica VVK-a
Objavljeno 13. listopada, 2021.

Komunalac d.o.o. Županja, u vlasništvu Grada, nije se uspio izboriti za uslužno područje, zadržati pravnu osobnost i ostati distributer vode. Na temelju Uredbe o uslužnim područjima,  preuzet će ga Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK).  Komunalac, koji ove godine obilježava 50 godina postojanja, postat će podružnica ove vinkovačke tvrtke. S tom je informacijom na današnjoj sjednici gradske vijećnike upoznao gradonačelnik Damir Juzbašić.
Iako se vjerovalo da će se takav scenarij, o kojemu se u posljednje tri godine šuškalo, uspjeti spriječiti, očito se, kako smatra, nije na vrijeme ni na pravi način odreagiralo, izostale su ozbiljnije i konkretnije aktivnosti čelnika Komunalca i gradske vlasti koje bi rezultirale opstankom ove tvrtke. 
Naime, primjenom paketa zakona iz područja vodnog gospodarstva, okrupnjuju se vodovodi, na temelju propisane obveze integracije postojećih javnih isporučitelja najvećem isporučitelju vodnih usluga na pojedinom uslužnom području. Time država namjerava osigurati ekonomičnost i efikasnost poslovanja, stvoriti pretpostavke za ujednačavanje odnosno uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području.
Zakonom o vodnim uslugama Komunalac d.o.o. Županja ni u prvotnoj varijanti nije predviđen da ostane kao distributer vode. Uvjet je bio 2.000.000 kubika, a ova tvrtka godišnje isporučuje nešto manje od 800.000 kubika vode. No, jedan je članak zakona ipak  omogućio izuzetak koji su „jači igrači“ u nekim gradovima znali iskoristiti. Naime, u određenim slučajevima, po strogo određenim uvjetima, isporučitelj je mogao ostati i netko s distribucijom između 800.000 i milijun kubika vode, i tko ima veliku efikasnost. Tada su i u Županji krenule priče o udruživanju s vodovodom Gunja i Drenovci, čime bi zadovoljili kriterij o količini isporučene vode, no Komunalac u tim nastojanjima ipak nije uspio i prestat će postojati kao tvrtka. 
Gradonačelnik Juzbašić ne krije nezadovoljstvo takvim ishodom, napominje da je Zakon donesen 2018. godine, i smatra da je tada  trebalo dizati bunu, boriti se svim raspoloživim sredstvima i iskoristiti otvorenu mogućnost „iznimke“, koju su neki gradovi iskoristili.
Poručuje da još uvijek nisu odustali od borbe za opstanak Komunalca, ali boji se da je to sada vrlo teško izvedivo. Zakon je, podsjeća, donesen 2018., uredba koja je krenula od Ministarstva gospodarstva prošla je javno savjetovanje i ide prema Vladi RH, koja će je amenovati prije stupanja na snagu.
Uredba je 30 dana, do 11. listopada, bila na javnom savjetovanju i ona je odredila uslužna područja, a županjski Komunalac svrstala je pod društvo preuzimatelja - Vinkovački vodovod i kanalizaciju. Zakon propisuje dvogodišnju obvezu zadržavanja svih radnika.
Izvijestio je vijećnike da je predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, koji je prije nekoliko dana u Zagrebu podržao takvu uredbu, s čim se, ustvrdio je, on osobno ne slaže i smatra da za Županju nije dobro rješenje, bio bivši gradonačelnik  Davor Miličević.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike