Sport
KVALIFIKACIJE ZA SP U KATARU 2022.

Dodatni miniturnir za odlazak u Katar nosi pravo "minsko polje"
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Europske kvalifikacije za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo sljedeće godine u Kataru približavaju se kraju. Većina reprezentacija u studenome ima još po dvije utakmice, tako da je ostalo mnogo kombinacija, no neki se raspleti već sada naziru.

Potpuno su mirni Njemačka i Danska koje su već osigurale put u Katar, a posebno su impresivno to napravili Danci sa svih osam pobjeda i razlikom pogodaka 27:0. Jako blizu su i svjetski prvaci Francuzi (12 bodova) u skupini D, koji vode ispred Ukrajine (9, utakmica više), Finske (8) te Bosne i Hercegovine (7), a čekaju ih još domaći ogled s Kazahstanom te gostovanje kod Finske. S "nogom i pol" u Kataru je Belgija, koja predvodi skupinu E (16 bodova) ispred Češke (11, utakmica više) i Walesa (11) te sve može riješiti već domaćim ogledom protiv Estonije, nakon kojeg još gostuje u Walesu. Engleska je remijem na Wembleyju (1:1) protiv Mađarske propustila već sada praktički osigurati osvajanje skupine I, no i dalje je glavni favorit. "Gordi albion" vodi s 20 bodova, ispred Poljske (17) i Albanije (15), a do kraja još dočekuje Albaniju i gostuje kod San Marina te bi trebao nevjerojatan rasplet da ostane bez SP-a.

U preostalim skupinama još je sve otvoreno, a rasplet krajičkom oka morat ćemo pratiti i mi. Naime, iako smo svi uvjereni kako će Hrvatska s dvije pobjede u studenome (Malta, Rusija) kao pobjednik naše skupine H izravno u Katar, moramo uzeti u kalkulacije i nepovoljan rasplet u kojem bismo završili drugoplasirani. A to bi nam moglo donijeti pravo "minsko polje" u dodatnim kvalifikacijama, koje se igraju u ožujku sljedeće godine, a koje će biti najteže dosad. U njima će igrati 12 reprezentacija, deset drugoplasiranih iz kvalifikacija te dvije najbolje iz Lige nacija koje još nisu osigurale SP ili dodatne kvalifikacije, a koje će iznjedriti preostala tri putnika u Katar.

Mnogo je jakih reprezentacija koje bi u raspletu u studenome mogle "izvisiti" te završiti kao drugoplasirane. Uz već spomenute koje su ipak favoriti za prva mjesta. Trenutačno je drugi i Portugal (16) u skupini A, iza Srbije (17, utakmica više), no Portugalci imaju sve u svojim nogama. Gostuju kod Republike Irske te dočekuju Srbiju od koje imaju i bolju razliku pogodaka. A iako mu je dodatni motiv nepotreban, što je i hat-trickom Luksemburgu pokazao Ronaldo, desetim u nacionalnom dresu, sjajni će napadač bez sumnje dodatno biti motiviran nakon što mu u Beogradu nisu priznali čisti pogodak za pobjedu. U skupini B trenutačno je druga Španjolska (13) iza Švedske (15), a obje imaju zahtjevne izazove. Uz međusobni ogled u Sevilli u posljednjem kolu, "Furija" još gostuje u Grčkoj, a Šveđani u Gruziji. Napeto je i u skupini C, gdje Italija i Švicarska imaju po 14 bodova, igraju međusobno u Rimu, a potom još "Azzurri" gostuju u S. Irskoj, a Švicarci dočekuju Bugare. U skupini G vodi Nizozemska (19), ispred Norveške (17) i Turske (15). Nizozemci gostuju u Crnoj Gori te dočekuju Norvešku koja još igra s Latvijom, dok Turci igraju s Gibraltarom te gostuju kod Crne Gore.

Kombinacija je mnogo, trebalo bi se mnogo toga poklopiti za najteži rasplet, no nije nemoguća ni situacija u kojoj bi dodatne kvalifikacije igrali Portugal, Italija, Španjolska i Nizozemska, što bi svakako otežalo put u Katar. G. Roguljić
Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike