Osijek
SJEĆANJE NA ŠKOLU U NJEMAČKOJ

Jurić: Okupit ćemo se 7. studenoga
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Za vrijeme Domovinskog rata, 30. listopada 1991. godine, u organizaciji katoličke misije Ravensburg, pod vodstvom patera Pere Mijića Barišića, velika grupa školske djece iz Osijeka, majke s malom djecom i nekoliko starijih osoba spašeni su od granata i zbrinuti u Friedrichshafenu, u Njemačkoj. Veći je broj djece bio smješten u bivšoj radničkoj baraci, gdje su se neke majke i starije žene uključile u pripremanje hrane i brigu o čistoći barake, a nastava pod vodstvom dviju učiteljica, Ankice Španić i Jadranke Jurić, održavala se u njemačkoj Osnovnoj školi “Pestalozzi”, koja im je ustupila dvije učionice.

- Tijekom boravka djece, osim redovite nastave, organizirale su se za djecu razne izvanškolske aktivnosti kao što su obilasci i upoznavanje mjesta, odlasci u muzeje, na izlete, uključivanje u razne društvene aktivnosti, a u baraci su učiteljice i odrasle djevojke svakodnevno bile dostupne za pomoć učenicima u učenju te uključivali djecu u razne aktivnosti organizirane u baraci. Cijeli je boravak dokumentiran vođenjem dnevnika boravka, fotografijama i videozapisom. Djeca su u Njemačkoj ostala do kraja školske godine, odnosno do 15. lipnja 1992. godine - pojašnjava ravnateljica Osnovne škole Franje Krežme Jadranka Jurić, koja, zajedno s nastavnicima koji su tada boravili u Friedrichshafenu, organizira susret svih koji su prije 30 godina sigurnost pronašli pod okriljem Katoličke misije iz Ravensburga i patera Pere Mijića Barišića.

- Pozivamo sve bivše učenike da nam se jave, odnosno da 7. studenoga, u 16 sati, dođu u Rezidenciju Družbe Isusove gdje bismo se okupili. Tada su bili desetogodišnjaci, a sada imaju 40, i bilo bi ih lijepo ponovno vidjeti - kaže ravnateljica Jurić, pozivajući bivše učenike da se prepoznaju na fotografiji i pridruže druženju nakon mnogo godina. M. Mihelić
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana