Kultura
DUO KARŠA NA DANIMA MILKA KELEMENA

Kelemenova su djela veliki zalogaj za nas pijaniste
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena nastavljen je koncertom koji je u dvorani slatinskoga Hrvatskog doma održao klavirski duo Karša, ugledni glazbenici koje je jedan susret sa slavnim skladateljem učinio stalnim gostima slatinskoga festivala.

- Prvi put svirala sam obradu Kelemenovih basni, skladbe koja je 1968. napisana za dvije blok-flaute, ali ovo je bila verzija za klavir iz 1985. godine. Kako smo često gosti u Slatini, uvijek smo nastojali, uz repertoar koji sviramo za klavir četveroručno, imati i neku opsežniju Kelemenovu skladbu, ciklus ili zbirku - kaže Renata.

Prvi put Renata Karša svirala je pred skladateljem Kelemenom njegovu Temu s varijacijama, bez nota, na autorovo veliko iznenađenje. Od tada Kelemen je inzistirao da pijanisti Karša budu pozvani na festival.

- Na nas je Kelemen ostavio snažan dojam i iz poštovanja prema profesoru prilikom svakog nastupa na Danima Milka Kelemena sviramo neko njegovo djelo. Mislimo da on tako treba biti prisutan na tom festivalu. Posljednjih nekoliko godina učili smo njegove avangardne kompozicije, tako da sam jedne godine izvodila "Stupove neba", s gudačima "Sjećanje na Tristana", Ivan je svirao "Dessins commentes"... Kelemen je i dalje s nama preko svoje glazbe - ispričala nam je Renata Karša.

Pijanisti Karša uobičajeno ne sviraju samo minijature, nego cijele zbirke ili cikluse, tako sviraju i Kelemena. Kažu da je tako bolje radi ugođaja.

- Svirati Kelemenovo djelo veliki je zalogaj za pijaniste, osobito ako uzmu neko opsežnije djelo. Kad sam vježbao "Dessins commentes", tu je i notacija drukčija, ima tu trzanja po žicama i svakakvih efekata, koje mi u našem uobičajenom repertoaru rijetko koristimo. Budući da smo pijanisti, mi gledamo i taj jezik, tehnike, efekte, i po njima vidimo koliko je autor doista u dušu poznavao klavir, i upravo to je ono što nas privlači tim djelima - priča Ivan Karša.

Kako su mnogi koncerti otkazani zbog pandemije, umjetnički i životni par Karša iskoristili su vrijeme za učenje novih programa. Sada rade Dvoržaka u povodu 180. obljetnice njegova rođenja.

- Uvijek volimo istaknuti da smo prvi put došli u Slatinu na Dane Milka Kelemena na poziv Jadranke Srdoč, ona je pokrenula stvari. Imali smo sreću da je tada na festivalu bio i skladatelj Kelemen, i da nas je čuo, pa nas je i poslije zvao. Često dolazimo u Slatinu i lijepo nam je, tu se osjećamo kao kod kuće - dodaje Karša.

Duo Karša u Slatini je izveo i Ravelove bajke i Schubertovu Fantaziju u f-molu, a na kraju su koncerta zahvalnu publiku, nagradili izvedbom Legende br. 5 Antonjina Dvoržaka.

P.Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente