Novosti
ŠTO NEDOSTAJE HRVATSKOJ DA POSTANE DESTINACIJA ZDRAVLJA?

Ključ uspjeha su sinergija svih dionika i dostupnost
Objavljeno 14. listopada, 2021.

Dostupnost destinacije, konstantna specijalizacija i edukacija medicinskog osoblja koje se bavi zdravstvenim turizmom, sinergija dionika u zdravstvu i turizmu - sve su to bile teme prve panel-rasprave nazvane "Što nedostaje Hrvatskoj da postane destinacija zdravlja?" na Kongresu održivog razvoja zdravstvenog turizma u Osijeku.



Uvodničar i moderator, doc. dr. sc. Ivan Kelić, prodekan za nastavu osječkog Ekonomskog fakulteta, istaknuo je da smo u suvremenom svijetu, koji, između ostaloga, karakteriziraju kružna ekonomija, novi konzumerizam, ali i koronakriza, povezaniji više nego ikad prije, stoga je i potreba za sinergijom neupitna.

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma i sporta, podsjetio je da zdravstveni turizam u Hrvatskoj ima dugu povijest, još od drevnih Rimljana i Austro-Ugarske Monarhije, ali da je i danas iznimno aktualan. "Cijela Europa je svjesna da zdravstveni turizam nakon epidemije dobiva zamah. U Hrvatskoj termalne rivijere u kontinentalnom dijelu zemlje mogu osigurati turizam 365 dana, a na Jadranu postojeću ponudu zdravstvenog turizma treba proširiti", rekao je.

Svi sudionici panela istaknuli su važnost stručnog kadra koji se stvara na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku što će biti od velikog značenja u razvoju ovog segmenta turizma. Također, rečeno je, potrebno je osnivati mnogo više medicinskih institucija koje bi se bavile ovom vrstom turizma, a pritom je pohvala upućena osječkom Sveulilištu zbog otvaranja manjih studija poput Dentalne medicine.

Gojko Mavrinac, iz tvrtke Trade Air, rekao je da Osijek trenutno ima šest linija, i to na relacijama u Hrvatskoj, no nada se da će se to uskoro promijeniti. Tajana Rogulja, direktorica TZ-a grada Osijeka, istaknula je da bez prometne povezanosti nema razvoja, ali da Osijek i okolica imaju brojne znamenitosti i atrakcije te bogatu turističku ponudu, koja može privući ovaj tip gostiju. Doc. dr. sc. Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, naglasila je važnost pozitivnog imidža. "Klasteri su ključ uspjeha, a Klaster Kvarner primjer je dobre prakse", naglasila je.

Na panelu je istaknuta važnost dobrog zakonodavnog okvira, ali i precizna statistička obrada podataka kroz e-Visitor. Ako želimo biti važan igrač u zdravstvenom turizmu, moramo riješiti kritične točke, zaključeno je.

V.Latinović
STRUČNO OSOBLJE I PRIHVATLJIVE CIJENE
Prim. mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, ali i poduzetnik koji se bavi zdravstvenim turizmom, istaknuo je primjer Mađarske, ali i Turske, koje su vrlo uspješne u ovom segmentu turizma. “Zašto bi Talijan došao popravljati zube u Osijek a nema avionsku vezu, a Istra mu je mnogo bliža i nudi istu uslugu”, zapitao je dr. Pezo i otvorio temu dostupnosti destinacije zdravstvenog turizma. On smatra da je iznimno važno sklopiti ugovore s niskobudžetnim aviokompanijama, što bi privuklo veći broj zdravstvenih turista. “Uz to, važna je stručnost osoblja, ali i prihvatljive cijene”, dodao je dr. Pezo.

Potrebno je osnivati mnogo više medicinskih institucija koje bi se bavile ovom vrstom turizma