Dome slatki dome
VRT JESENSKA SADNJA RUŽA

Ruže sadimo u listopadu
Objavljeno 14. listopada, 2021.
Sadnice bi trebale završiti s vegetacijom i odbaciti lišće, a izdanci bi trebali biti sazreli

Jesenska sadnja mora biti što ranija kako bi se nakon zasađivanja, prije nego što počne zima, osiguralo ponovno ukorijenjivanje sadnica, što je preduvjet za uspješan razvoj biljke u idućoj godini.



Jesenska sadnja ruža obavlja se od druge polovine listopada do kraja studenoga.



Sadnicu koju smo smjestili u jamu zasipamo ostatkom rastresite zemlje i dobro nagazimo. Zalijevanje je obvezno, bez obzira na vlažnost zemlje. Kod jesenske sadnje još nagrnemo zemlju na posađenu sadnicu, tako da grane vire samo jedan do dva centimetra. Ovaj humak štiti ružu zimi od smrzavanja. U proljeće humak moramo odgrnuti i poravnati. Ovakvom sadnjom osiguravamo ružama dovoljno hranjivih elemenata kako bi mogle proizvesti bujan grm i kvalitetno stablo.



Da se bolje primi



U trenutku sadnje sadnice bi trebale završiti s vegetacijom i odbaciti lišće, a izdanci bi trebali biti sazreli i odrvenjeli. Kao krajnji termin za sadnju, uzevši u obzir vremenske prilike i zahlađenja, uzima se razdoblje od 20-ak dana prije nego što počne mraz. Treba znati da je ružu po mogućnosti najbolje posaditi na mjesto gdje do tada nije rasla druga ruža. Prije sadnje ružu dobro namočite - ostavite ju u vodi nekoliko sati. Uronite je tako da voda dopire do stapke. U pravilu - što kasnije sadite ružu, treba ju duže držati u vodi, i do 24 sata. Čak i ruže koje su u kontejnerima bolje će se primiti ako ih potopite u vodu prije sadnje. Držite ih u vodi sve dok više ne vidite da izlaze mjehurići zraka. Ako sadite ruže golog korijena, nakon namakanja skratite ružu na visinu od 20 cm. U pravilu trebalo bi ostati najmanje pet pupova. Uklonite oštećeno i odumrlo korijenje i lagano skratite ostalo korijenje. Taj će postupak potaknuti razvoj novog korijenja.



Kod ruža koje su u kontejneru, ili posebno zapakirane, korijenje se ne dira. I kod tih ruža, međutim, uklonite bolesne ili preduge izdanke. Ruže imaju dugo i snažno korijenje, pa rupa u koju ćete ih posaditi treba biti otprilike 40 cm široka i duboka. Prije no što ružu pokrijete zemljom, primiješajte zrelog komposta. Ako je zemlja u vrtu teška, dodajte malo grubog pijeska ili šljunka. Držite ružu na mjestu dok popunjavate rupu i malo je protresite tako da se zemlja rasporedi između korijenja. Zemlju dobro utabajte i dobro zalijte.



Danas se u prodaji uglavnom nalaze sadnice čiji je korijen obložen tresetom, a nadzemni dio parafiniran. Prije sadnje skine se folija kojom je omotan korijen te se sadnica ruže postavlja u pripremljenu rupu. Oko sadnice se nagrće pripremljena zemlja. Pazimo da ruža stoji uspravno i da je cijepljeno mjesto obvezno na dubini od bar dva centimetra ispod razine zemlje. Praktično je sadnicu zaliti dok još nismo rupu posve popunili zemljom. Zatim ružu nagrnemo ostatkom pripremljene zemlje, napravimo oko ruže rub od zemlje radi lakšeg otjecanja vode pod sam korijen i ponovno dobro zalijemo.



Humusna zemlja



Humak zemlje oko sadnice ne samo da će olakšati zalijevanje, nego će ružu zaštititi od mraza. Zemlju možete poravnati tek kad dođe lijepo vrijeme i ruža dobro krene. Ruže vole zemlju obogaćenu humusom i zemlju koja se redovito prihranjuje i prekopava. Najbolje uspijevaju na slabo kiselom ili neutralnom zemljištu. U slučaju da je zemljište prekiselo, dodaje se vapno, a ako je lužnato, dodaje se stajsko gnojivo ili treset.



Budući da postoji izuzetno mnogo vrsta ruža, moguće je pronaći pravu vrstu za svaki vrt. Odaberite mjesto na kojemu će biljke imati dovoljno zraka i svjetla, a idealno bi bilo nekoliko sunčanih sati dnevno. Valja znati da su ruže stablašice osjetljivije na smrzavanje od standardnih ruža. Stablašice možemo saditi i u veće posude. Rezidba se obavlja u proljeće, a ovisi o načinu rezidbe grupe ruža u koju pripada na deblu nacijepljena sorta. Izdanke koji rastu iz korijena uklanjamo dok su mlađi, a izbojke koji tjeraju iz debla kidamo pri osnovi. Ocvale cvjetove treba također redovno uklanjati.



Jasminka Knežević
Vrt
jesenska sadnja ruža

Stablašice osjetljivije na smrzavanje
Valja znati da su ruže stablašice osjetljivije na smrzavanje od standardnih ruža. Stablašice možemo saditi i u veće posude. Rezidba se obavlja u proljeće, a ovisi o načinu rezidbe grupe ruža u koju pripada na deblu nacijepljena sorta. Zaštita od štetnika ne razlikuje se od one kod klasičnih ruža.

Čak i ruže koje su u kontejnerima bolje će se primiti ako ih potopite u vodu prije sadnje

Uvjeti
U jesen uvjeti za obradu i pripremu zemljišta bolji su nego u proljeće, što daje prednost jesenskoj sadnji. Zemlja je, u pravilu, više suha, lakše se obrađuje, a nakon sadnje ravnomjerno se sliježe oko žila, dok jesenske kiše omogućuju potrebnu vlagu.

U vodi
Za sadnju ruže najbolje je iskopati jamu 50 x 50 x 50 cm, a na dno rupe stavlja se zreli stajski gnoj te na njega sloj rastresite zemlje. Cijepljeno mjesto treba biti 3 do 5 cm ispod razine zemlje. Potrebno je prikratiti vrhove korijena. Dobro je sadnicu prije sadnje sat vremena držati u vodi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike