Regija
MLADI INOVATOR NIŽE MEDALJE

Antoniju Lesiću srebro na 15. sajmu Inventum
Objavljeno 13. listopada, 2021.

VIROVITICA - Učenici s područja Virovitičko-podravske županije godinama nižu vrhunske rezultate na brojnim natjecanjima, a ovaj put zablistao je mladi virovitički inovator Antonio Lesić, učenik trećeg razreda virovitičke Industrijsko-obrtničke škole, smjer Instalater centralnog grijanja i klimatizacije, koji je na 15. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih Inventum, u Iloku, osvojio srebrnu medalju za okomiti stalak za bicikle s kompresorom. Taj, još jedan izvrstan rezultat, učenik je postigao pod vodstvom svoga mentora, stručnog učitelja Zorana Kozjaka. Podsjetimo, u rujnu ove godine Antonio je osvojio zlatnu medalju za istu inovaciju na 13. Nacionalnoj izložbi mladih inovatora mladi@inovacije u Matuljima.
- Stalak je namijenjen za okomito odlaganje bicikla u zatvorenom prostoru, npr. u stanu, ili u garaži. Prednost ovakve konstrukcije stalka jednostavnost je i lakoća podizanja bicikla u okomiti položaj, čime se štedi prostor. Konstrukcija je opremljena bešumnim kompresorom za napuhavanje i kontrolu tlaka zraka u zračnicama - kaže mladi inovator Antonio.

 

Inventum je organizirala Udruga inovatora "Tesla", iz Iloka, u suradnji s Gradom Ilokom, ministarstvima znanosti i obrazovanja te gospodarstva, poduzetništva i obrta i drugima. Na izložbi su sudjelovali inovatori, udruge inovatora, osnovne, srednje i visoke škole iz Hrvatske (ukupno 14 škola) te inovatori iz Srbije, Mađarske i BiH. Šezdesetak inovatora predstavilo je približno 200 inovacija, kaže učitelj Zoran Kozjak.

 

- Sudjelovanje na ovoj manifestaciji Antoniju i meni kao mentoru omogućili su virovitičke gradske tvrtke Flora i Virkom, i ovim putem im zahvaljujemo od srca - kazao je Kozjak.

 

U sklopu sajma organizirane su četiri radionice, kao i turističko razgledavanje Iloka i njegove okolice. V.G.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana