Regija
PROSLAVA RESPEKTABILNIH SPORTSKIH JUBILEJA

Prvi tenis u RH igrao se u Županji, prije 140 godina
Objavljeno 13. listopada, 2021.
Na trgu će od 15. listopada do 3. studenoga biti postavljena prigodna izložba

ŽUPANJA - Za Županju se s pravom može reći da je grad koji piše sportsku povijest u Hrvatskoj. Lani je obilježila dva respektabilna sportska jubileja - 140 godina prvog igranja nogometa u Lijepoj Našoj i 100 godina NK Graničar, a u 2021. Županja nastavlja s proslavom dviju drugih velikih obljetnica – 140 godina prvog igranja tenisa u Hrvatskoj i nadolazećih 40 godina Teniskog kluba Županja 1881.


U povodu toga će, u suradnji sa Zavičajnim muzejom "Stjepan Gruber" i TK-om Županja 1881, u petak, 15. listopada, biti otvorena prigodna izložba. Na Trgu kralja Tomislava će, sve do 3. studenoga, biti postavljeno pet panoa, odnosno deset postera.

 

Autorica izložbe Matea Bašić napominje da tenis, uz nogomet, mačevanje, streljaštvo i klizanje, pripada u najstarije sportove koji su se igrali, prvi put krajem 19. stoljeća, upravo u tom malenom graničarskom mjestu na istoku Hrvatske, pokraj rijeke Save. Dio je to, kako ističe, gotovo stoljeće i pol stare priče o ljudima, okolnostima, uzrocima i posljedicama koje su iznjedrile tako važne događaje.

 

Dolazak Engleza


- Ponosni smo što upravo naš grad, Županja, nosi titulu kolijevke nogometa i tenisa u Hrvatskoj. Unatoč određenim višegodišnjim upornim nastojanjima da se taj iznimno važan kulturološki imperativ Županje premjesti u druge krajeve Hrvatske, iznova se dolazi do deklariranih i znanstveno potvrđenih prvih tragova sporta baš u ovome gradu - ističe autorica.

 

Izložba, popraćena katalogom na 50-ak stranica, donosi prikaz povijesti razvoja Županje krajem 19. stoljeća, kada u taj, do tada tih i zabačen, kutak Hrvatske dolaze engleski industrijalci. Privučeni gospodarskim interesima i bogatim slavonskim šumama Spačvanskog bazena, razvijaju snažnu drvnoprerađivačku industriju. Donijeli su i velike kulturološke promjene, običaje te sve aktivniji društveni i sportski život.

 

U jesen 1881. Županjci su, osim nogometa, upoznali još jedan engleski običaj. U dvorištu upravne zgrade tvornice tanina (današnja Obrtničko-industrijska škola), na igralištu visoko ograđenom hrastovim daskama, mladi upravitelji i dioničari iz Engleske igrali su i bijeli sport.

 

- Izraženom pozornošću u razmatranju sportskih povijesnih trenutaka u nizu sitnih detalja za kojima se tragalo krajem 70-ih godina 20. stoljeća, u konkurenciji više hrvatskih gradova, materijom, činjenicama i kazivanjima tadašnjih živih svjedoka Županja uspijeva dokazati da se, zahvaljujući Englezima, prvo igranje tenisa i nogometa odvijalo baš u našemu gradu 1880-ih – objašnjava Matea.

 

Potvrđeno je to kada je pukom slučajnošću prosvjetni radnik Mirko Šarčević 1979. godine u ambaru pučke pjesnikinje Mande Oršolić i njezina muža Antuna pronašao nepobitan materijalni dokaz - prvu nogometnu loptu u Hrvatskoj. Još je tadašnja analiza uzorka kože s lopte, provedena u Frankfurtu, potvrdila starost između 105 i 115 godina.

 

Teniski tereni

 

Županji je nakon proslave 100-godišnjice prvog igranja nogometa pripala čast biti i domaćinom proslave 100. obljetnice igranja tenisa na ovim prostorima, koja se održala 15. svibnja 1982., a nazočili su joj mnogi tadašnji važni domaći i svjetski sportski uglednici. Bio je to dan kada Županja dobiva prve teniske terene, s čijim se otvaranjem budi golemo zanimanje za bijeli sport, a 9. listopada 1982. utemeljen je i TK Županja 1881.

 

Djelovanje, najveći uspjesi i doprinos kluba u razvoju teniskog sporta grada Županje od osnutka do danas predstavljeni su u drugom dijelu izložbe.

 

- Drago mi je što sam kao netko tko je ovdje rođen i odrastao dobila priliku još bolje upoznati svoj grad i bar na taj način pomoći širenju i obogaćivanju drugih znanjima te pridonijeti da Županja jača svoju kulturološku prepoznatljivost diljem Lijepe Naše, a, nadamo se, i šire - zaključuje Matea Bašić.

 

Zahvaljuje profesorici povijesti Danijeli Kegalj, kolegama iz Muzeja i ravnateljici Janji Juzbašić te Upravi TK-a Županja 1881 na svesrdnoj pomoći i osiguranim uvjetima da se samostalno upusti u kreiranje nastavka sportske povijesne priče grada Županje.

 

A prije 14 godina gospođa Katica Šimunović-Pauković ovjekovječila je djelić županjske povijesti i izradila jedinstvene suvenire. Uz "Županju kolijevku nogometa 1880." izradila je i suvenir "Županja kolijevka tenisa 1881.". Čine ga keramički reket koji ima uporabnu vrijednost kao žlica, doza u kojoj se čuva nakit, te mali milje, ručni rad kao trajni podsjetnik na Slavoniju, a sve je spremljeno u lijepu torbicu.

Marija Lešić Omerović

40

godina postojanja slavi i Teniski klub Županja 1881., osnovan 9. listopada 1982.

ŠOKAČKA LADY
Županja krije i priču o ljubavi Katarine Horvatović, mlade kćeri seoskoga majstora, i industrijalca Fredyja Hepburna, upravitelja tvornice tanina. Njihovim vjenčanjem ona postaje prva šokačka lady, a dali su velik doprinos razvoju društvenog i sportskog života. Katarina je 1947. darovala Županji zemljište i zgrade bivše tvornice tanina, a danas su ondje igralište NK-a Graničar, Spomen-stadion prve nogometne lopte u RH i sedam terena TK-a Županja 1881.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike