Mozaik
IN MEMORIAM

Preminuo je Slavko Milas
Objavljeno 12. listopada, 2021.

U osamdesetoj godini preminuo je Slavko Milas, dugogodišnji glavni urednik Radija Osijek, novinar, sportski i javni djelatnik. Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak, 14. listopada, na Aninom groblju u 12 sati i 40 minuta.

Slavko Milas rođen je 18. lipnja 1942., a zvanje diplomiranog inženjera agronomije stekao je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Radni je vijek proveo na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje je radio kao novinar i urednik. Voditelj redakcije informativnog programa Radija Osijek bio je od 1981. do 1989., a u dva je mandata bio i glavni i odgovorni urednik Radija Osijek, od 1990. do 2002. i od 2005. do umirovljenja, 2007. godine. Prvi je voditelj HRT centra u Osijeku. Svojim je radom i utjecajem oblikovao i povijest Radija Osijek: među najzaslužnijima je za proširenje programa od lokalnog trosatnog emitiranja do regionalnog dvadesetčetverosatnog osamdesetih godina prošlog stoljeća, što je potaknulo kako tehničko opremanje radijskog centra tako i izobrazbu i zapošljavanje ponajboljih novinarskih djelatnika, glazbenih urednika i honorarnih suradnika. Na mjesto glavnog i odgovornog urednika došao je ratnih devedesetih godina i uspješno je odgovorio izazovima vremena. Radio Osijek, koji je tada vodio Slavko Milas, bio je jedna od najvažnijih informativnih kuća na ovom prostoru u najtežim vremenima Domovinskog rata. Milas je tada radio i kao novinar, na terenu, prvi se javio iz oslobođenih Okučana, sudjelovao je u pokretanju radijskih postaja u Vukovaru, Okučanima, programa Radija Baranja, a pomogao je i u nastanku i radu osječke ratne Žute podmornice. Slavko Milas koordinirao je i poslove poratne obnove u ratu oštećene zgrade Radija Osijek, kao i niz projekata tehničke i kadrovske obnove.

Od 1970. godine uređuje i vodi, ili u njoj surađuje, jednu od najdugovječnijih emisija Hrvatskog radija – Emisiju za selo i poljoprivredu. Njegov trag nose i emisije Drugog programa Radija Zagreb/Hrvatskoga radija - Zeleni megaherz i Plavi pingvin. U matičnoj je kući vodio dnevne kolažne emisije, posljednjih godina večernji program, a slušatelji ga pamte po prepoznatljivim kritičkim osvrtima i komentarima aktualnih političkih i dnevnih događaja. Za svoj je rad dobio niz novinarskih priznanja, od kojih izdvajamo Zlatno pero HND-a 1985. godine. Uz urednički i novinarski rad, Slavko Milas aktivno je sudjelovao u gradskim, posebice sportskim, projektima. Velik je dio života proveo na čelu različitih sportskih klubova, rukometnih i odbojkaških, za što je dobio i brojna sportska priznanja i nagrade.

Na Radio Osijeku pamtit ćemo Slavka Milasa kao mentora i učitelja, osobu koja je uvijek znala pomoći i savjetovati, usmjeriti i voditi te bogato životno i profesionalno iskustvo podijeliti s mlađim generacijama. Njegova gotovo četiri radijska desetljeća ostat će upisana u povijest naše kuće koju je unaprjeđivao, mijenjao i obogaćivao novim idejama i projektima i svojom svestranom i bogatom osobnošću.

Amoreta Bajto

Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike