Osijek
CENTAR CRNE SLAVONSKE SVINJE GRADIT ĆE SE NA ORLOVNJAKU UZ PODRŠKU ŽUPANIJE

Uzgajivači: Fajferica se vraća kući!
Objavljeno 12. listopada, 2021.

Veselimo se prihvaćanju sugestije za lokaciju budućeg "Centra crne slavonske svinje - Fajferica" na području općine Antunovac, najavljuje antunovački načelnik Davor Tubanjski gradnju na Orlovnjaku.

"Fajferica", udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, objavila je da se "fajferica vraća kući". Naime, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv za sufinanciranje pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini za 2021. godinu, a dodijeljenim sredstvima priprema se infrastrukturni projekt.

Najviši iznos nepovratnih sredstva za pojedinačni zahtjev iznosi 400.000 kuna, a najviši mogući udjel nepovratnih sredstva je 85 posto od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta. Budući da je jedan od uvjeta da infrastrukturni objekt za koji će se sufinancirati izrada projektne dokumentacije koristi priznato uzgojno udruženje, Osječko-baranjska županija, u suradnji s udrugom uzgajivača crne slavonske svinje "Fajferica", iz Đakova, predložila je projekt gradnje "Centra crne slavonske svinje - Fajferica", a kojeg će biti korisnik navedena udruga. Gradnja ovoga centra planirana je na Orlovnjaku i izvodit će se u dvije faze. U prvoj fazi sagradit će se zgrada za provedbu uzgojno-selekcijskog rada i upravljanje proizvođačkom organizacijom, a u drugoj je planirana gradnja dvorana za izložbe i aukcije te prostor za veterinarsku službu.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić donio je zaključak o prijavi OBŽ-a na javni poziv za sufinanciranje pripreme infrastrukturnih projekata. Ukupna procijenjena vrijednost projektne dokumentacije je 450.000 kuna, od toga 382.500 kuna planirana su sredstva koja osigurava Ministarstvo poljoprivrede, a preostali iznos od 67.500 kuna osigurala bi Osječko-baranjska županija.D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike