Novosti
KONFERENCIJA O SIGURNOSTI HRANE

Spriječiti da hrvatski potrošači, zbog smanjene kupovne moći, posežu za uvoznom robom
Objavljeno 12. listopada, 2021.

Ni Domovinski rat, ni kriza 2008. nisu toliko snažno utjecali na poremećaje u proizvodnji, distribuciji i trženju hrane i na promjene prehrambenih navika potrošača kao što je pandemija COVID-19 u kombinaciji s globalnim zatopljenjem i klimatskim poremećajima. Istaknuto je to na Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane koja se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održava u Opatiji.

 


Prema FAO indeksu, u kolovozu i rujnu svjetske cijene hrane skočile su za više od 30 posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. "Posebno je rast značajan kod žitarica i uljarica. Samo za ilustraciju, na EU tržištu nabavna cijena plina povećana je za više od 250 posto. Inputi za prehrambenu industriju od sirovina do energenata porasli su u nekim segmentima i više od 60 posto i trendovi su pomalo zabrinjavajući", rekao je potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević. Dodatni je problem poskupljenja, objasnio je Kovačević, taj što prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu i piće izdvaja više od 26 posto kućnog proračuna, dva puta više od prosjeka EU-a. "Moramo spriječiti da hrvatski potrošači, iako svjesni da je domaće najzdravije, svježe i prirodno, zbog smanjene kupovne moći i standarda još više posežu za uvoznim, jeftinijim proizvodima. Najbolji način da amortiziramo te cjenovne udare je povećanje vlastite proizvodnje", poručio je Kovačević, dodavši kako je pred nama novo programsko razdoblje i Europski plan oporavka pri čemu će Hrvatskoj do 2027. biti dostupno više od 24 milijarde eura. Ključni izazov bit će povlačenje sredstava iz fondova EU-a za zelenu i digitalnu tranziciju koje se u proizvodnji hrane nameću kao razvojni imperativ.

 


Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek poručio je kako je europski sustav sigurnosti hrane jedan od najsigurnijih i najbržih na svijetu. "Čvrsta garancija svim građanima Hrvatske da je očuvanje javnog zdravlja prioritet ove vlade je čak 32 milijuna kuna ulaganja u nacionalne programe monitoringa na godišnjoj razini. Otišli smo i korak dalje, osmislili smo potpuno nov nacionalni sustav kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda 'Dokazana kvaliteta – Hrvatska', koja promiče hrvatskog proizvođača i domaći proizvod te je garancija potrošaču da konzumira hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj, od proizvoda koji je nastao u Hrvatskoj", pojasnio je Tušek.

 


Dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, istaknula je kako hrvatski potrošači s povjerenjem mogu birati hranu jer je europski sustav sigurnosti hrane jedan od najrigoroznijih na svijetu.

Dijana Pavlović

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika