Svijet
STAVOVI PREMA ŽIDOVIMA

Najviše predrasuda u - Grčkoj i Poljskoj
Objavljeno 12. listopada, 2021.

Grčka, Poljska i Mađarska europske su zemlje u kojima su predrasude o Židovima najraširenije, pokazuje anketa provedena u 16 europskih zemalja i objavljena u povodu godišnje konferencije Europske židovske udruge (EJA).

 

Anketa koju je naručila Liga za djelovanje i zaštitu (APL), pokazuje da više od trećine ispitanika u Grčkoj i u Poljskoj (36 %) te 30 % u Mađarskoj misle da se "Židovi neće nikada potpuno integrirati u društvo". U postojanje "tajne židovske mreže koja utječe na politiku i gospodarstvo u svijetu" vjeruje 58 % Grka, 39 % Mađara i 34 % Slovaka. Anketa je obuhvatila 16.000 ljudi. Oko 36 % anketiranih Grka, 27 % Mađara i 23 % Poljaka imaju "loše mišljenje" o Židovima, a taj je udjel u Njemačkoj 11 %, u Francuskoj 8 %, u Švedskoj i Velikoj Britaniji samo 3 % i u Nizozemskoj 2 %. U posljednje tri zemlje holokaust se najmanje relativizira. Oko 28 % Grka, 26 % Poljaka i 25 % Austrijanaca "osjećaju sve veću odbojnost prema Židovima zbog izraelske politike".

 

Rabin Slomo Koves, osnivač APL-a, ipak ističe da se anketa tiče samo predrasuda o Židovima i da je trebalo uzeti u obzir izgrede i napade na njih, kao i mišljenje o židovskoj populaciji u pojedinoj zemlji, kako se ne bi stvorila "kriva slika". "Primjerice, proizlazi da su predrasude u Grčkoj najraširenije, ali ne mislim da je Grčka najmanje sigurna za Židove", kazao je. "Zabrinjavajući rezultati pokazuju da je antisemitizam čvrsto ukorijenjen u Europi", ocjenjuje rabin Menachem Margolin, predsjednik EJA-e. H

Najčitanije iz rubrike