Novosti
ULAGANJA U PROMETNU INFRASTRUKTURU OBŽ-A

Hrvatski dio autoceste na koridoru bit će gotov 2024.
Objavljeno 11. listopada, 2021.
Osječko-baranjski župan predložio je i obnovu svih željezničkih postaja

Rekonstrukcija većine željezničkih kolodvora i postaja, nabava novih tramvaja, temeljita rekonstrukcija Zračne luke i dovršetak autoceste Slavonika do granice s Mađarskom dio su novog paketa projekata vezanih u sektor prometa koji će se realizirati u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.



Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, i Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, bili su u ponedjeljak domaćini Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture, te Nataši Tramišak, ministrici regionalnog razvoja i EU fondova, a radnom sastanku nazočili su i predsjednici uprava Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta i HŽ Infrastrukture. Anušić je sa zadovoljstvom konstatirao kako se uspješno realiziraju svi već dogovoreni projekti s ministrom Butkovićem, izdvaja tu prije svega rekonstrukciju glavnog osječkog kolodvora.

Uključivanje u prijevoz


"Predložili smo da se sve željezničke postaje na području županije dovedu u primjereno stanje. Svjesni smo da je infrastruktura poprilično zapuštena, želimo je obnoviti, kao što se, primjerice, radi na kolodvoru Laslovo. Sve te postaje u budućnosti bi se koristile za uključivanje u linijski prijevoz, koji će, uz sada organiziran s autobusnim prijevoznicima, biti puno jeftiniji i ekološki prihvatljiviji", izdvojio je župan.

Gradonačelnik Radić je pak izvijestio o početku realizacije podvožnjaka u osječkoj Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića. Izabran je najpovoljniji izvođač, s cijenom od 54 milijuna kuna, a Radić je poslije za naš list otkrio kako je riječ o tvrtki Osijek-Koteks. Nakon podvožnjaka sljedeći veliki zahvat bit će na križanju Trpimirove s Vukovarskom i dalje do dravskog mosta. Osječki gradonačelnik izvijestio je kako je u tijeku projekt modernizacije tramvajske infrastrukture, vrijedan 267 milijuna kuna, od čega 200 milijuna kuna dolazi iz fondova EU-a, a ostatak osiguravaju Vlada RH i Grad Osijek. Oba domaćima izdvojila su važnost rekonstrukcije Zračne luke Osijek.

Ministar Butković podsjetio je kako su trenutna ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj vrijedna više od 25 milijardi kuna, od toga u Osječko-baranjskoj županiji više od 1,5 milijardi kuna. Za njega je jedan od najvažnijih projekata dovršetak autoceste na koridoru 5C prema Belom Manastiru, skupa s obilaznicom kod Belog Manastira, što bi trebalo biti otvoreno do ljeta 2022.

Iskoristiti prilike


"Budući da je most Svilaj nedavno otvoren, natječaj za gradnju preostalog dijela autoceste do granice s Mađarskom trebao bi biti raspisan iduće godine, tako da ćemo sredinom 2024. imati sagrađeno svih 88 kilometara autoceste na koridoru 5C kroz Hrvatsku", najavio je Butković. Izvijestio je kako je s Hrvatskim vodama dogovoreno produbljivanje korita Drave, što je bitno zbog plovnosti cijele godine, jer smatra da potencijali naših rijeka i unutarnje plovidbe nisu dovoljno iskorišteni. U vezi s obnovom zastarjele infrastrukture osječke Zračne luke, u prvoj fazi riječ je o obnovi putničkog terminala, tijekom dvije proračunske godine bit će osigurano oko 40 milijuna kuna. "Za koncept šireg razvoja Zračne luke, koji bi se temeljio i na cargo prometu, pripremit ćemo za europsko financiranje projekt vrijedan oko 400 milijuna kuna, što ćemo dogovarati s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova", rekao je Butković. Za realizaciju budućih projekta bit će na raspolaganju i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka.

Ministrica Tramišak podsjetila je kako ukupna vrijednost projekata ugovorenih na području Osječko-baranjske županije i financiranih iz EU strukturnih i investicijskih fondova od 2014. do 2020. godine iznosi 6,7 milijardi kuna, a daleko su najveća ulaganja u prometnu infrastrukturu. "Na sastanku smo razgovarali i o budućim projektima, za razdoblje 2021. - 2027., u kojem ćemo imati mnogo prilika iz novih fondova koji nam se nude, a bit će prilike da se riješi pitanje kvalitetnije povezanosti željezničkom infrastrukturom jer je desetljeće pred nama razdoblje zelenog prometa i smanjenja emisije CO2. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija nalaze se na važnom geoprometnom položaju, a ovo su prilike gdje to trebamo iskoristiti kako bi cijeli istok Hrvatske doživio transformaciju", rekla je Tramišak.


Dario Kuštro
SPOJITI POŽEGU S AUTOCESTOM
Nakon sastanka u Osijeku ministar Butković posjetio je gradilište koridora 5C na čvorištu Beli Manastir. "Dovršetak koridora 5C jedan je od najvećih cestovnih infrastrukturnih projekata u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj", rekao je, dodavši kako bi dio koridora do Belog Manastira trebao biti završen početkom turističke sezone iduće godine. Početkom sljedeće godine, nastavio je, bit će raspisan natječaj za gradnju preostalih pet kilometara koridora, od Belog Manastira do mađarske granice, a cijeli "hrvatski dio priče" završen će biti do sredine 2024. S mađarskom je stranom usklađeno i mjesto spajanja. Zajedno sa završetkom dijela koridora do Belog Manastira trebala bi biti završena i obilaznica oko jedinog baranjskog grada, čiju gradnju financiraju Hrvatske ceste. Butković je najavio još neke prometne investicije, poput autoceste Sisak, ceste od Bjelovara do Virovitice, spajanje Požege na autocestu i druge.

izvođač
PODVOŽNJAK U OSIJEKU GRADIT ĆE OSIJEK-KOTEKS

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”