Novosti
STANKOVIĆ SVJESNO PRIKRIVAO ISTINU O UBIJENIMA

Zloglasni patolog JNA iz ratnog Vukovara umro od koronavirusa
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Mnoge tajne koje je znao ne samo iz Hrvatske nego i s ratišta u BiH odnio je u grob

Koronavirus u Srbiji nije ubio samo episkopa valjevskog Milutina (Kneževića), patrijarha srpskog Irineja (Gavrilovića) i srbijanskog predstavnika u Predsjedništvu bivše Jugoslavije Borislava Jovića, nego i bivšeg ministra obrane i zdravstva Zorana Stankovića. Taj vojni liječnik i patolog bio je zadužen za obdukciju ljudskih trupala u Vukovaru 1991. godine, odmah nakon pada tog grada u srpske ruke.



Zavjet šutnje


Stanković je u to vrijeme bio potpukovnik JNA. Za njegova boravka u Vukovaru dogodio se veliki broj masovnih ubojstava i drugih vrsta nasilja koje su izvršili pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih dobrovoljaca od kojih su mnogi nosili četničku odoru. Više-manje sva mrtva tijela tih ljudi nad kojima su se iživljavali srpski pobjednici potpukovnik Stanković imao je prilike osobno vidjeti. Mnoge tajne koje je znao ne samo iz Hrvatske nego i s ratišta u Bosni i Hercegovini, uključujući i Srebrenicu, odnio je u grob. To je ustvrdio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, zacijelo sretan zbog te činjenice jer se Stanković do kraja života držao zavjeta šutnje, ne otkrivajući mnoge sablažnjive činjenice vezane za trijumfalističko i zločinačko divljanje vojske koju je Beograd poslao na Hrvate i Bošnjake. Vučić je u brzojavu sućuti za Zorana Stankovića rekao kako je bio "izniman stručnjak i tihi svjedok novije povijesti naše regije kroz prizmu odgovornog i teškog posla koji je obavljao savjesno i odgovorno, uz brojne odgovorne dužnosti u srbijanskoj vladi". Njegovo svjedočenje pred Haškim tribunalom razotkrilo je višestruko iskazanu bliskost s ratnim zločincem Ratkom Mladićem, s kojim je bio u dosluhu tijekom ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini. Bliskost dvojice časnika JNA, formalno angažiranih kao pripadnika vojske bosanskih Srba, očitovala se i u činjenici da je Stanković osobno napravio obdukciju Mladićeve kćeri Ane koja je sebi 1994. oduzela život pucajući si u glavu iz očeva pištolja. Kasnije će Zoran Stanković kao srbijanski ministar obrane (2005. - 2007.) aktivno sudjelovati u skrivanju ratnog zločinca Ratka Mladića po raznim vojarnama u Srbiji.

Vjerojatno nagnusnija srbijanska propagandna operacija tijekom cijelog Domovinskog rata, u koju je nedvojbeno bio umiješan Zoran Stanković, bilo je navodno otkriće 41 dječjeg trupla u dvorištu jedne škole u Vukovaru. Tu poganu laž emitirao je večernji Dnevnik TV Beograd, tvrdeći kako su srpska djeca "zaklana". Tu je vijest bez ikakve provjere brže-bolje emitirala danas najuglednija svjetska novinska agencija Associated Press, zahvaljujući svome fotoreporteru Goranu Mikiću, i britanska televizijska kuća ITV. Spremnost uglednih zapadnjačkih medija da sudjeluju u širenju bolesne ratne propagande nastale u režiji jugoslavenske tajne vojne službe koja se zvala Kontraobavještajna grupa (KOG) bila je dno dna u novijoj povijesti novinske struke. Među onima koji su se posebno istaknuli u širenju te lažne optužbe na račun Vukovaraca koji su časno branili svoj dom bila je talijanska novinarka srpskog imena Milena Gabanelli.

Napredovanje


Ona je u svome životopisu koji je napisala za talijansko izdanje Wikipedije pobrojila 24 novinske nagrade koje je u životu stekla. Jedina koja joj nedostaje je ona o lažnom izvješćivanju iz Vukovara. Glavna svrha laži o pokolju nedužne dječice u Vukovaru bilo je prikrivanje krvavog obračuna s pacijentima vukovarske bolnice koji su u tim trenutcima bili odvezeni do Ovčare. Bila je to savršeno odrađena specijalna operacija koja nije mogla biti obavljena bez glavnog čovjeka u JNA zaduženog za ljudska trupla u Vukovaru, potpukovnika Zorana Stankovića.

Stanković nije bio jedini kojega je vukovarska tragedija vrlo visoko katapultirala. Postao je najmlađi načelnik Vojno-medicinske akademije u Beogradu, a potom i srbijanski ministar obrane te zdravstva. Voditelj Dnevnika iz studija RTV Beograd Milorad Komrakov koji je lažnu vijest o "zaklanoj srpskoj deci" pročitao u Dnevniku postao je glavni urednik Miloševićeve televizije. Među onima koji su se također okoristili činjenicom da su ratovali u Vukovaru je i kapetan JNA Miroslav Stojanovski, koji je 2005. imenovan načelnikom glavnog stožera makedonske vojske. Njemu se na dušu stavlja smrt nekolicine hrvatskih branitelja. Vojislav Stanimirović, koji je sudjelovao u agresiji na Vukovar i bio njegov prvi gradonačelnik, kasnije je završio u Hrvatskom saboru i ušao u visoku politiku. Ratovanjem u Vukovaru okoristio se i bivši mornarički specijalac Čedomir Jovanović, koji je od 2003. do 2004. bio zamjenik srbijanskog premijera. On danas u medijima Hrvate naziva ustašama.



Draško Celing
LAŽ KAO ORUŽJE
Tijekom suđenja jednom od zapovjednika obrane Gospića Tihomiru Oreškoviću, odvjetnik Željko Olujić uputio je pitanje dr. Zoranu Stankoviću, patologu iz Beograda, je li sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. Na to mu je Stanković odgovorIo: “Ja sam u ovom ratu skupljao mrtve. Nisam imao oružje u rukama.” Zaboravio je reći kako je manipuliranje istinom o ubijenima bilo jedno od najopasnijih oružja kojim je raspolagao.