Kultura
27. DANI MILKA KELEMENA U SLATINI

Gudački kvartet Rucner oduševio progamomi atraktivnim gostima
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Nedjeljna večer u okviru 27. festivala Dani Milka Kelemena u Slatini posvećena je Gudačkom kvartetu Rucner, koji čine njegovi osnivači Snježana i Dragan Rucner te Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, i njihovim gostima, koji su nastupili u župnoj crkvi bl. Ivana Merza. Gudački kvartet Rucner, koji već više od 20 godina djeluje na hrvatskoj sceni ozbiljne glazbe, nastupao je u zemljama svih kontinenata osim Sjeverne i Južne Amerike, a česti je gost i slatinskoga festivala. Osobitosti toga glazbenog sastava su humanitarno djelovanje, podržavanje mladih talentiranih glazbenika, redovito uvrštavanje jedne ili više praizvedbi u svoj program i ugošćivanje poznatih glazbenika na svojim koncertima.

Gosti na njihovu koncertu u Slatini bili su violončelistica Ana Rucner, koja na suvremeni način spaja elemente klasične, moderne i etnoglazbe u svojim atraktivnim nastupima, kreator jedinstvenog akrobatskog sviranja viole na motociklu za vrijeme vožnje Mario Rucner i mlade slatinske glazbenice Veronika Brzica i Ena Knežević.

- Dugo dolazimo, rado dolazimo u Slatinu, i svaki put nam je lijepo, jer Slatina je mjesto koje vas uvijek zove natrag. Tu se ugodno osjećamo jer publika je prekrasna, a takva su i naša iskustva još iz vremena za života prof. Milka Kelemena i Jadranke Srdoč. Veselje je svaki put doći u Slatinu - rekao nam je Dragan Rucner.

Na slatinskom koncertu Gudački kvartet Rucner izveo je djela W. A. Mozarta ("Kvartet KV.465"), Astora Piazzolle ("Simple za gudački kvartet") i Stjepana Šuleka ("Andantino iz 3. kvarteta"), u izvedbi "Piazzollina Obliviona" pridružila im se Veronika Brzica na saksofonu, u skladbama Tomasa Albinonija ("Adagio") i Rudolfa Matza ("Elegija") uz gudački kvartet solodionice na violončelu svirala je Ana Rucner, a u izvedbi rumunjske narodne pjesme ("Ko lijepi san") uz kvartet nastupio je i oduševio Mario Rucner na violi. Vrhunac koncerta bile su skladbe Arama Hačaturjana "Ples sa sabljama" i Tomislava Uhlika "Mala slavonska rapsodija", u kojima su s kvartetom Rucner svirali Ana violončelo i Mario violu.

Koncert su obilježile i dvije praizvedbe: “DolCello MediterrAna za violončelo i gudački kvartet”, koju je Matej Meštrović skladao upravo za Anu Rucner pa je ona s kvartetom i izvela, i skladba za gudački kvartet i dva alt-saksofona Marijana Makara “Igra”, u čijoj su praizvedbi nastupile mlade saksofonistice Veronika Brzica i Ena Knežević. Jučer je koncert u Hrvatskom domu održao pijanist Konstantin Krasnitski, a večeras (utorak) u istoj dvorani nastupa Klavirski duo Karša. P.Žarković
Vrhunac su bile “Ples sa sabljama” Arama Hačaturjana i “Mala slavonska rapsodija” Tomislava Uhlika

Možda ste propustili...

PRODUŽENO TRAJANJE IZLOŽBE

"Flashback ‘91" sve do 28. studenoga

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu

JELENA ALFIREVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU "BILA SAM ŽOHAR"

O nasilju nad ženama ne govori se dovoljno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UMJETNIK IZLAŽE U VUKOVARU OVOG ADVENTA

Stephan Lupino: Osim žena prikazao sam i kataklizmu

2

32. SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA - ANIMAFEST ZAGREB

Nagradu za životno djelo Nedeljku Dragiću

3

HGM na YouTubeu