Kultura
U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI OSIJEK

Intermedijalna antologija hrvatskog pjesništva
Objavljeno 12. listopada, 2021.
Seli se na FFOS te postaje projektnim zadatkom za umjetnički rad svih odsjeka osječke Akademije u sljedećih godinu dana

Prof. dr. sc. Goran Rem i izv. prof. dr. sc. Sanja Jukić jučer su održali usmeni esej o izložbi "Esencija intermedijaliteta - Hikos Mash-up; konvergencija, polilog i teorijska misao", koju je u sklopu prvog izdanja međunarodnog intermedijalnog festivala književnosti PUnKt organizirao Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek.



Izložba, čiju autorsku koncepciju potpisuju Goran Rem i Sanja Jukić, do jučer je bila postavljena u Muzeju likovnih umjetnosti (autor postava je doc. dr. sc. Daniel Zec), odakle će njezin postav preseliti na FFOS te postati projektnim zadatkom za umjetnički rad svih odsjeka osječke Akademije za umjetnost i kulturu u sljedećih godinu dana kako bi iduće izdanje festivala te reakcije na građu izložbe postavio kao glavni učinak rada studenata AUKOS-a na drugom sazivu PUnKt-a.

Riječ je o izložbi čiji sadržaj predstavlja ukupnu produkciju sveučilišnog znanstveno-istraživačkog projekta "Medijski subjekt pjesništva, književne kritike i znanosti" te ujedno njegov najvidljiviji diseminacijski žanr. Projekt je trajao od 2013. do 2014. godine, a proveden je najvećim dijelom u suradnji sa studentskom skupinom, Lirskim kolektivom Hikos Mash-up.

- Dvadeset i dvije 22-godišnjakinje okupljene u kolektiv Hikos Mash-up, pod koordinacijom Ivane Buljubašić reagirale su kroz zadane pjesničke predloške hikosice Izabele Bagarić na neke tekstove visoko afirmiranih hrvatskih intermedijalnih pjesnika, kao što su Marinko Plazibat, Branko Čegec, Ivan Kunštić, Branko Maleš i Sanjin Sorel, i tako napravile svoj tekst koji je njihov učinak, a u kojem je dignut i njihov kolektivni subjektivitet. Dakle, tematski rečeno, nalazimo se u izložbi kao jednoj procesualnoj intermedijalnoj antologiji suvremenog hrvatskog pjesništva - rekao je prof. dr. sc. Goran Rem.

Iako je projekt Medijski subjekt pjesništva, književne kritike i znanosti ugovorenom datacijom trajao od 2013. do 2014., on je nastavio trajati kroz niz kasnijih intermedijalnih istraživanja kojima je književnost redovito ili polazišnom matricom, ili primarnom usporednicom. Epilog je projekta troautorska znanstvena knjiga "Osječka mediostilistika" (Goran Rem, Sanja Jukić, Hikos Mash-up), komponirana u tri konceptualne reverzibilno perspektivirane studije koje teorijskim glasovima različitoga vremenskog registra polilogiziraju o književnosti, filmu i noise-kulturi. Izložba "Esencija intermedijaliteta - Hikos Mash-up; konvergencija, polilog i teorijska misao", na kojoj su korišteni detalji kompozicije grafičkog lista iz mape "Propast Tajgrada", akademskog kipara i grafičara Antuna Babića, stoga je također i medijalno i "organsko" predstavljanje ove programatske i sintezne znanstvene knjige.



Danijel Miklić
sadržaj
UKUPNA

PRODUKCIJA

PROJEKTA

IZLAZAK IZ INSTITUCIJSKIH OKVIRA
- Diseminacijski aspekt ove izložbe nije važan samo zbog vidljivosti sveučilišnoga projekta, nego i zbog otvaranja studentske produkcije FFOS-a, odnosno da se napokon iziđe iz institucijskih okvira kako bi javnost vidjela nešto što je kvalitetom jednako vrijedno suvremenoj hrvatskoj književnoj produkciji. Dakle, studentice koje su radile na ovim književnim tekstovima i same su dobile priliku iz teorijskoga znanja o autorskim poetikama suvremenih hrvatskih pjesnika producirati nešto što je estetski proizvod - rekla je izv. prof. dr. sc. Jukić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u