Regija
U MIKLEUŠU ODRŽANA TRADICIONALNA SMOTRA FOLKLORA ''PJESMOM I PLESOM KROZ JESEN''

Folklor i Slavonija su najljepši u krilu jeseni
Objavljeno 11. listopada, 2021.

Zagrljaj ljepote narodnih nošnji, jedinstveni osmijeh snaša i bećara, puna duša i srce slavonske pjesme u krilu jeseni. Osjećaj neponovljiv i prepun. Prikaz je ovo prelijepe jesenske priredbe, smotre folklora ''Pjesmom i plesom kroz jesen'' koju je i ove godine na najbolji mogući način pripremilo Kulturno-umjetničko društvo ''Mikleuš'' kao organizator s postavom  prelijepe scene s motivima Slavonije.

Veliku pomoć i pokroviteljstvo pružila je Općina Mikleuš pa je tako na početku smotre nazočne pozdravio načelnik Robert Grabar:

-Svi znate da smo prošle godine ovu smotru morali odgoditi zbog epidemiološke situacije, ali evo, mogu reći, kako sam ove godine presretan što smo ipak uspjeli. Moram odati veliku zahvalnost i priznanje članicama i članovima našeg Kulturno-umjetničkog društva koji su uložili ogroman trud u pripremi smotre, a isto tako i svim drugima koji su pomogli pripremiti ovaj naš prepoznatljiv događaj. Hvala i županu Igoru Androviću koji je svojim dolaskom uveličao našu manifestaciju i naravno od srca hvala svim sudionicima programa i medijima koji su nas pratili- rekao je Grabar.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović pohvalio je organizatore i općinu na ovoj prelijepoj priredbi:

-KUD Mikleuš poznat je po organizaciji ove priredbe koja je prelijep način očuvanja kulturne baštine našu županije. Znamo da je ovo društvo uspješno, puno radi i što je najljepše za vidjeti ima jako puno djece i mladih što je za svaku pohvalu. Naravno, Virovitičko-podravska županija je potpora ovakvim društvima i događanjima. Moram posebno pohvaliti načelnika Roberta Grabara koji je goste dočekao u narodnoj nošnji i ne samo dočekao nego i nekoliko puta nastupio na pozornici, prateći one najmlađe na samici te svirajući samicu i berdu uz odrasli folklor. Tako se voli svoje mjesto i za njega bori – rekao je Andrović te potom i službeno otvorio smotru.

A onda je krenulo, prvo su se predstavili oni najmlađi, djeca KUD-a Mikleuš koreografijom ''Pjesme i igrae iz Slavonije, a onda, kako je to već na ovoj smotri uobičajeno, odrasla sekcija folklora KUD-a domaćina predstavila se novom premijerom. Ovoga puta bila je to koreografija ''Ej Slavonijo zemljo plemenita'' koju je potpisao mentor, profesor Đuro Beg. I ovoga puta domaćin je pokupio ogroman pljesak kakav su i zaslužili izvedbom plesova, a posebno izvrsnim vokalnim dionicama. Uslijedili su potom nastupi KUD-ova, ''Lipa'' Nova Bukovica, ''Zdenac'' Zdenci, ''Jasen'' Šaptinovci, potom KUD-a ''Slavko Kolar'' iz Palešnika iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji su na odličan način pokazali baštinu svoga kraja.

Nastupili su potom članice i članovi KUD-a ''Čačinci'' i Podgorač, a smotru je zaključio KUD ''Dika'' iz Slatine. Svaki KUD na poklon je dobio zahvalnicu i poklon iz ruku dopredsjednice društva domaćina Jadranke Grabar, a najveći poklon svima bio je pljesak prepunog šatora ispred osnovne škole. Ova folklorna bajka završila je nastupom Tamburaškog sastava Čokanj do sitnih večernji sat.:

-Iskreno, uložili smo doista puno truda i rada u pripremi i svi smo se nekako bojali kako će sve ovo završiti s obzirom da smo do sada smotru održavali u našoj sportskoj dvorani, a sada smo zbog epidemioloških mjera sve preselili u šator. Ali, sada, su mi duša i srce puni, jer na kraju je svima osmijeh bio na licu, svi su nam čestitali i to je najvažnije da su se svi nazočni ugodno osjećali i dobro zabavili. Na kraju prelijepo je vidjeti sve folkloraše zajedno i goste kako uživaju u nastupu Tamburaškog sastava ''Čokanj''. Uz očuvanje kulturne baštine koju svi ljubomorno čuvamo, upravo taj zajednički osmijeh, zagrljaj i pjesma su bit folklora i ovakvih priredbi. Od srca hvala svima i vidimo se dogodine – zaključila je članica KUD-a- Mikleuš i sjajna voditeljica programa Sandra Kraljik.                 
 
Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...

IZNOSI SE KREĆU OD 100 PA SVE DO 700 KUNA

Novčani dar za Božić dobit će 5000 baranjskih umirovljenika

ŽUPNIK ŽELJKO STRNAK UPALIO PRVU ADVENTSKU SVIJEĆU

Adventska čarolija u Orahovici

AMOROVA ŽLICA - ZA DRUŠTVO JEDNAKOSTI

Josip Miter u finalu gastronatjecanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZIŠLI U SUSRET ULAGAČIMA

Mijenjali Prostorni plan
zbog najave novih investicija

2

GODIŠNJICA AKCIJE "TORJANCI 91."

Vojna akcija koju
pamte generacije

3

KURIOZITET IZ 1945. I VREMENA POMOĆI UNRRA-E

Snimka ratnoga bunkera
u središtu Đakova u
američkom vojnom arhivu