Gastro
KESTEN

Odličan izvor vlakana koja snižuju kolesterol
Objavljeno 11. listopada, 2021.
S dolaskom jeseni svuda oko nas je kestenje, no što doista znate o tom plodu? Pitomi kesten (Castanea sativa) drvo je iz porodice bukovki, a karakterizira ga crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. Donosimo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali iskoristiti sezonu i jesti kestenje...

- Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

- Više od četrdeset posto kestena je škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadržava gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

- Kesten je odličan izvori prehrambenih vlakana koja snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu.

- Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to, ima znatnu količinu vitamina A, B i C te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

- Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za tim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Kad kupujete svježi kesten, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegnite kestenje koje ima šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrani ili kupljeni kesten čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3